Головна Агрометеорологія Стан посівів озимих і ярих культур в Україні переважно добрий і задовільний

Стан посівів озимих і ярих культур в Україні переважно добрий і задовільний

Упродовж другої декади травня, як і у більшості днів місяця, в Україні переважала прохолодна погода із показниками середніх добових температур на 3-7 °С нижчими від норми, локальними заморозками (переважно у західних областях) та денними температурами, які за середніми багаторічними показниками часом відповідали початку квітня. Лише у західній частині країни температурний режим був близьким до норми. На початку декади внаслідок виносу тепла, який передував адвекції холоду, спостерігалося декілька дуже теплих днів із середніми добовими температурами на 2-4 °С вищими за норму.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на агрометеорологічний бюлетень Укргідрометцентру.

Розподіл опадів по території був нерівномірним і дещо нетиповим – у західних та північних областях сумарна кількість опадів за декаду була значно меншою норми, у більшості районів південних та центральних – переважно близькою до норми або більшою за неї.

В озимих жита, ячменю та пшениці тривав ріст стебла та розпочалося колосіння. На окремих площах Херсонської області розпочалося цвітіння колосу озимої пшениці. Висота рослин озимої пшениці на фазу колосіння становила 20-44 см, озимого жита – 35-83 см, озимого ячменю – 41-74 см. Стан посівів в основному добрий та задовільний. На окремих площах Одеської області відмічалося засихання листків озимого ячменю, у Вінницькій, Херсонській та Полтавській – ураження посівів пшениці хворобами.

Впродовж декади у ярового ячменю на більшості площ відмічалося кущіння та утворення нижнього вузла соломини, на пізніх посівах – листоутворення та утворення вузлових коренів. Висота рослин у фазі кущіння становила 15-24 см, кількість стебел на 1 м2 – 357-785, на кращих посівах – 835-1096. На окремих площах південних областей через посушливі умови відмічалося пожовтіння листя нижнього ярусу. У ярої пшениці на ранніх посівах відмічалося кущіння, на пізніх – утворення сходів. Стан посівів переважно добрий та задовільний. Місцями у південних областях через нестачу продуктивної вологи у ґрунті відмічалося пожовтіння листя.

Перегляди: 6