Головна Новини Ринок України «ТАС Агро» планує створити вертикально-інтегрований агрохолдинг

«ТАС Агро» планує створити вертикально-інтегрований агрохолдинг

На 80 тис. гектарів у Чернігівській, Сумській, Київській, Вінницькій, Кіровоградській, Херсонській та Миколаївській областях «ТАС Агро» вирощує сою, соняшник, ріпак, пшеницю, ячмінь і кукурудзу. У 2023 році компанія подвоїла виторг до 2,6 млрд. гривень. Прибуток – 156 млн. гривень проти збитку в 85 млн. гривень у 2022-му.

Про це розповів керівник агрохолдингу «ТАС Агро», Олег Заплетнюк, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Forbes.ua.

До російського вторгнення бізнес-модель компанії була максимально простою – доставити вирощену сировину в український порт, де її викуповували міжнародні та українські трейдери. Проте російський морський флот перекреслив такий підхід – трейдери пішли, порти – заблоковані. Компанія почала сама продавати продукцію кінцевому споживачу, а влітку 2022 року домовилась про переробку тестової партії сировини.

Експеримент приніс $220 на тонні додаткового доходу і повністю змінив стратегію «ТАС Агро». В 2024-му компанія інвестує $15 млн. у оновлення застарілої техніки, впроваджує вологозберігаючі технології та відмовляється від неефективної оранки землі. План на найближчі три-чотири роки – збільшення земельного банку на 20% і створення вертикально-інтегрованого агрохолдингу.

«Сьогодні дуже важливо бути незалежним, тобто контролювати весь ланцюг логістики», – зазначив Олег Заплетнюк.

Перегляди: 5