Головна Агрометеорологія Тепла погода подекуди «розбудила» посіви озимини

Тепла погода подекуди «розбудила» посіви озимини

Погодні умови наприкінці грудня були нехарактерними для відповідного зимового періоду. Відмічалось підвищення температури, через що подекуди порушувався зимовий спокій озимих культур, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Держпродспоживслужби.

Зокрема агрокліматичні умови (коливання температури повітря, опади, які випадали у вигляді снігу та дощу, танення снігового покриву, подекуди утворення льодової кірки, затоплення нір і ходів водою) негативно вплинули на розвиток та поширення мишоподібних гризунів на полях озимих зернових, ріпаку, багаторічних трав та інших угіддях.

Обстеженнями, які були проведені на полях озимих пшениці та ріпаку, виявлено, що щільність гризунів не перевищувала економічного порогу шкідливості. В лісостепових та поліських областях у зниженнях рельєфу відмічали загибель 5-20% мишоподібних гризунів через затоплення нір. У подальшому загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжуватимуть розмноження.

У Степу в посівах озимої пшениці, переважно розміщеної після стерньових попередників, відмічається малоактивне живлення личинок хлібної жужелиці. Подекуди у посівах озимих пшениці та ячменю волога погода сприяла подальшому розвитку борошнистої роси, септоріозу, темно-бурої плямистості, кореневих гнилей, інфекційний запас яких скрізь зберігається на 1-6% рослин.

Скрізь продовжується обстеження зерносховищ і складських приміщень, перевірка зерна і зернопродуктів на наявність комірних шкідників. Волога погода з позитивними температурами сприяє розмноженню комірних шкідників, зокрема кліщів, комірного довгоносика, борошняного хрущака та інших, які виявлені в фуражному матеріалі господарств центральних та західних регіонів.

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.

За оперативною інформацією про хід робіт із захисту рослин, наданою Головними управліннями Держпродспоживслужби в областях станом на 29 грудня 2022 року, в господарствах усіх форм власності тривають роботи із захисту сільськогосподарських культур від мишовидних гризунів.

На даний час проти мишовидних гризунів оброблено – 497,9 тис. га сільськогосподарських угідь, з них:

  • озимі зернові культури – 282 тис. га;
  • озимий ріпак – 192,7 тис. га;
  • багаторічні трави – 12,9 тис. га;
  • інші культури – 10,3 тис. га.

Хімічним методом проти мишовидних гризунів оброблено – 411,9 тис. га, біологічним методом – 86 тис. га. Захист сільськогосподарських культур з початку поточного року проведений на площі 38,4 млн. га, з них біологічним методом – 1,1 млн. га.

Для проведення всього комплексу заходів захисту рослин від шкідливих організмів з початку 2022 року використано  33,8 тис. тонн препаратів.

Перегляди: 4