Головна Ринок України Експорт/імпорт Туреччина оголосила нову дату перемовин щодо «зернової угоди»

Туреччина оголосила нову дату перемовин щодо «зернової угоди»

Анкара оголосила нові дати перемовин щодо майбутнього Чорноморської зернової ініціативи за участі України, рф і Туреччини, які так і не відбулися минулого тижня.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Європейську правду».

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що перемовини представників України, росії, Туреччини та ООН плануються 10-11 травня у Стамбулі. Плануються багатосторонні і двосторонні зустрічі.

«Буде обговорюватися продовження «зернової угоди», що особливо важлива для малозабезпечених країн. Також відбудеться детальний розгляд питання про безпечне повернення торговельних суден Туреччини і їхніх команд, які заблоковані в Україні в умовах конфлікту», – йдеться у повідомленні міністерства.

Спершу як можливу дату називали середу 3 травня, згодом турецька сторона повідомляла про 5 травня, врешті – на наступну п’ятницю, 12 травня.

Як відомо, в останній момент перед завершенням попереднього терміну дії «зернової угоди» 18 березня її все ж продовжили. Проте Москва невдовзі заявила, що погодила продовження лише на 60 днів  (до 18 травня) – половину стандартного терміну 120 днів, та пригрозила розірванням домовленості, якщо не будуть виконані її вимоги.

Нещодавно мзс рф вкотре заявило, що ситуація довкола Чорноморської зернової ініціативи зайшла у глухий кут, та звинуватив у цьому Захід.

Перегляди: 1