Головна Тваринництво Молоковиробництво У 2022 році молочної сировини переробникам надійде ще менше

У 2022 році молочної сировини переробникам надійде ще менше

Останні п’ять років на ринку сирого молока України стабільно присутні два тренди: стрімке падіння виробництва молока в господарствах населення та стагнація розвитку великотоварних виробників молока.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Інфагро».

Аналіз ситуації свідчить, що сільгосппідприємства покращують якість реалізованого молока, вміст жиру та білка, що помітно за динамікою зростання в базі 3,4/3,0.  Проте помітного приросту обсягу молока поки що не спостерігається.  Заважають цьому такі причини: ставка на рослинництво, відсутність зовнішніх інвестицій, фактор ринку землі та інші.

«З урахуванням нестабільності ситуації – впливу глобальної інфляції, волатильності курсів валют тощо – прогноз для галузі на наступний рік дуже обережний: очікується надходження молока на переробку на рівні 3,4 млн. тонн (у базі 3,4/3,0), що на 1,5% нижче за результат, очікуваний у 2021 році. Надходження молока від господарств населення і надалі скорочуватимуться, але в категорії сільгосппідприємств можливий приріст, принаймні все цьому сприяє», – зазначає аналітик молочного ринку Максим Фастеєв.

За результатами трьох кварталів поточного року Держстат показав зниження виробництва молока в Україні на 6,1%.  Ця динаміка, напевно, залишиться актуальною і вплине на підсумковий показник 2021 року.  Основна причина загального зниження – скорочення виробництва молока господарствами населення, і цей тренд збережеться й у 2022 році.

Перегляди: 0