Головна Тваринництво Молоковиробництво У січні середньозважена закупівельна ціна на молоко знизилася на 2%

У січні середньозважена закупівельна ціна на молоко знизилася на 2%

За кілька днів до закінчення минулого року молочні господарства були стривожені повідомленнями про зниження цін на ринку сирого молока одразу на 10%, яке було ініційоване групою переробних підприємств. Проте ціла низка молокозаводів не підтримала зниження й залишила умови співпраці зі своїми партнерами без змін, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації виробників молока.

«Через полярність цінових політик середньозважена ціни трьох ґатунків сирого молока за підсумками січня 2022-го знизилася на 2% порівняно з груднем минулого року», – зазначає аналітик АВМ Володимир Андрієць.  

Серед учасників асоціації три чверті господарств-виробників екстра ґатунку отримали зниження цін на молоко на 3-5%, ще чверть ферм, які виробляють перший ґатунок, мали зниження цін в межах 7-10%.

Втім, після цінового демаршу частина переробних підприємств переглянула пропозицію для окремих виробників в бік підвищення – загалом для тих, в кого попереднє зниження було найбільшим. В цілому, найбільше «відкотилися» ціни на молоко вищого та першого ґатунків. Так, моніторингом від 25 січня зафіксовано наступні середні ціни:

  • екстра – 10,73 грн./кг (+4 коп. порівняно з двома тижнями раніше) без ПДВ;
  • вищий – 10,61 гр.н/кг (+6 коп.) без ПДВ;
  • перший – 10,42 грн./кг (+7 коп.) без ПДВ;
  • середньозважена ціна трьох ґатунків –  10,58 грн./кг (+6 коп.) без ПДВ.

Спроби штучно знизити ціни не ринковими методами, з посиланням на хибні твердження окремих заангажованих осіб, про необґрунтовано високу рентабельність у виробників, однозначно матиме негативний вплив на сировинний сектор молочної галузі. Адже реальна рентабельність виробництва молока у 2021-му була однією з найгірших за останнє п’ятиріччя, зазначили в АВМ.

Перегляди: 1