Головна Економіка і аграрна політика Ухвалено закон щодо стимулювання діяльності фермерських господарств

Ухвалено закон щодо стимулювання діяльності фермерських господарств

Парламент ухвалив закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств», повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Даним законом унормовано склад земельних ділянок фермерських господарств, визначено коло отримувачів державної підтримки через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, уточнено деякі поняття щодо визначень виду фермерського господарства, запроваджено державну підтримку фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно), що надасть можливість сільській молоді реалізувати свої підприємницькі ініціативи та сприяти зупиненню міграції молоді із сільських територій.

Зокрема, законом передбачено, що «новоствореним фермерським господарствам у період становлення (перші три роки після його створення), фермерським господарствам, зокрема з відокремленими фермерськими садибами, сімейним фермерським господарствам, фермерським господарствам, які провадять господарську діяльність та розташовані у гірських населених пунктах, на поліських територіях, визначених в установленому порядку Кабінетом Міністрів України, надається допомога за рахунок коштів державного бюджету, у тому числі через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, а також може надаватися за рахунок коштів місцевих бюджетів. Кабінет Міністрів України щороку в проєкті Державного бюджету України передбачає кошти на підтримку фермерських господарств».

Згідно із законом, «місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування щороку в проектах місцевих бюджетів можуть передбачати кошти на підтримку фермерських господарств».

Законом встановлено, що «фермерським господарствам із статусом сімейних фермерських господарств надається додаткова державна підтримка у порядку, передбаченому Законом України «Про державну підтримку сільського господарства України», в тому числі на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно), надається грошова допомога за рахунок коштів державного бюджету в розмірі та порядку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Перегляди: 1