Головна Економіка і аграрна політика Україна готова до обмеження торгівлі з ЄС, але закликає заборонити імпорт зерна...

Україна готова до обмеження торгівлі з ЄС, але закликає заборонити імпорт зерна з рф

Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з ЄС, щоб розрядити гостру політичну суперечку з Польщею, але також закликає блок заборонити імпорт російського зерна.

Про це заявив Financial Times заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Радіо Свобода».

«Можливо, на перехідний період такий… керований підхід до торговельних потоків між Україною та ЄС – це те, що нам усім потрібно. Що стосується пшениці, то не Україна створює проблеми для польських фермерів, а росія», – сказав він.

Качка зазначив, що Київ підтримує нові заходи, запропоновані Брюсселем, щодо встановлення обмежень на імпорт яєць, птиці та цукру з червня, а також дозволу окремим країнам закривати свої ринки для українського зерна, за винятком подальшого транзиту в інші країни.

Він зауважив, що нещодавно Київ погодився перенаправити експорт кукурудзи до Італії та Іспанії через Чорне море, а не автомобільним транспортом через сусідні країни, щоб зменшити напруженість.

«Ми добровільно припинили дозвіл на експорт кукурудзи в усі п’ять сусідніх держав-членів. Попри це ми експортували ще один новий рекорд — 15 млн. тонн кукурудзи в календарному 2023 році. Тож у нас великий попит в інших країнах. Україна заповнила прогалини у виробництві ЄС», – сказав торговий представник України.

Водночас він звинуватив москву в підбурюванні польських протестів, з такими ж звинуваченнями виступив єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс. За його словами, росіяни «причетні до випадків вандалізму чи диверсій, які можна трактувати як ворожі щодо України».

Перегляди: 31