Головна Овочівництво Україна купує картоплю в Молдові і експортує в Білорусь

Україна купує картоплю в Молдові і експортує в Білорусь

Однією з найбільш сенсаційних новин картопляного сезону в Україні є факт імпорту картоплі з Молдови.

Це дуже незвично, перш за все, тому що Молдова традиційно була основним ринком збуту картоплі для українських картоплярів, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на East Fruit.

У сезоні 2020/21 року ціни на картоплю в Молдові виявилися вкрай низькими через дешевий імпорт з Євросоюзу, що, своєю чергою, було пов’язано з дефіцитом попиту на неї через карантини і закриття ресторанів. Однак фермери Молдови не знизили площі під бульбоплодами, оскільки нереалізовані залишки товарної картоплі вони використовували в якості посадкового матеріалу.

Як результат – на поточний момент ціни на картоплю в Молдові найнижчі в регіоні – навіть нижче, ніж у Польщі, й  картоплярі країни вже відкрито говорять про перехід на вирощування зернових. Однак продати продукцію, вирощену у 2021 році, потрібно. І ось одним з таких ринків збуту для картоплярів на півночі Молдови стали прикордонні регіони України, адже тут ціни зараз помітно вищі й попит на картоплю досить високий.

Однак це ще не все сенсації українського ринку картоплі. Виявляється, західні регіони України, де в цьому році виріс непоганий урожай картоплі, зараз його активно експортують в Балканські країни, перш за все в Сербію, де ціни на картоплю істотно вище. Також з цього регіону йдуть відвантаження картоплі в Білорусь, де ціни теж вище, ніж в Україні.

Найцікавіше, що ціни на картоплю в Польщі нижчі, ніж в Україні, але істотно вищі (на 70%), ніж роком раніше. Місцеві виробники і трейдери вважають такі ціни високими і очікують навіть дефіциту картоплі в сезоні 2021/22. При цьому Польща активно шукає можливості імпорту картоплі з інших країн уже зараз, під час збирання.

Перегляди: 0