Головна Ринок України Експорт/імпорт Україна минулого сезону вивезла заплановане до експорту зерно

Україна минулого сезону вивезла заплановане до експорту зерно

Україна у 2022/23 маркетинговому році зібрала 70 млн. тонн зерна та змогла вивезти заплановані до експорту дві третини врожаю навіть з урахуванням рекордно високих перехідних залишків.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський в ефірі марафону «Єдині новини», передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Інтерфакс Україна».

«Минулого року ми зібрали загалом близько 70 млн. тонн. Усе, що планували вивезти, вивезли. Це приблизно дві третини. У нас перехідні залишки на початок липня – кілька мільйонів тонн. Якщо порівнювати з перехідними залишками торік, то це в кілька разів менше, – тоді було 22 млн. тонн. Це пояснюється тим, що кілька місяців ми не їхали й мали величезний урожай 2021 року», – пояснив він.

Сольський нагадав, що у травні в Мінагрополітики прогнозували, що врожай зернових цього року буде на 10% нижчим за минулорічний. Однак зараз очікування змінилися, і в міністерстві очікують, що врожай зернових буде меншим приблизно на 6% у зв’язку зі сприятливими погодними умовами.

«Аграрії вирішили кукурудзу сіяти не в такому обсязі, а посіяти більше соняшнику та сої. Це в грошах може бути той самий дохід, але витрат на логістику менше, і займатися цим потрібно менше, тому що умовно врожайність кукурудзи на гектар удвічі-втричі більша, ніж у сої та соняшнику», – пояснив міністр.

Основною проблемою українських фермерів міністр назвав не складнощі з реалізацією виробленої продукції, а з ціною на неї.

«Найближчими місяцями робота всіх, хто має стосунок до державної влади, буде пов’язана з тим, щоб вони змогли продавати дорого. Це пов’язано зі зменшенням логістичних витрат, з розширенням можливостей, куди це може їхати, в які країни продавати», – резюмував він.

Перегляди: 7