Головна Ринок України Експорт/імпорт Україна розширює географію експорту свіжої цибулі

Україна розширює географію експорту свіжої цибулі

Україна продовжує розширювати географію експорту свіжої цибулі ріпчастої. Основним ринком збуту цих овочів залишається Румунія, куди щомісяця відправляється майже 2 тис. тонн продукції. На другому місці за обсягами експорту залишається Молдова. Також значні партії української цибулі відправляються до Болгарії, Австрії та Чорногорії.

У січні 2024 року перші оптові партії свіжої цибулі з України було експортовано і на ринок Великої Британії, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на EastFruit. Цей напрямок є нетиповим для поставок цибулі з України, проте дуже перспективним, особливо в такі сезони, як цей, коли в Європі спостерігається дефіцит цибулі.

Причин для розширення обсягів експорту цибулі з України наразі досить багато. Наразі ціни на неї перебувають на одному з найнижчих рівнів – близько $0,31 за кг. Крім того, українська цибуля продається зараз значно дешевше, ніж цибуля в країнах ЄС або в Молдові. Навіть у Польщі, яка завдяки масовому імпорту цибулі з росії, має найнижчі ціни на цибулю в Євросоюзі, ціни на цибулю в середньому на 40% вищі, ніж в Україні.

Різниця ж в оптових цінах на цибулю між Україною та Нідерландами – найбільшим експортером цибулі ЄС, наразі вже майже дворазова, що дає змогу створювати можливості подальшого розширення географії експортних поставок.         

Перегляди: 23