Головна Рослинництво Олійні Україна вперше переробила  1 млн. тонн насіння ріпаку

Україна вперше переробила  1 млн. тонн насіння ріпаку

Вперше за всі роки в Україні перероблено 1 млн. тонн насіння ріпаку (23,3% від урожаю 2023 року), і це попри те, що насіння ріпаку вважається переважно експортно спрямованою сільськогосподарською сировиною.  Про це повідомила асоціація «Укроліяпром», передає «ПроАгро Груп».

При цьому експорт ріпакової олії у липні-березні 2023/24 МР досяг рекордної позначки у 400 тис. тонн. Ріпакова олія ріпакова впевнено виходить на ринки Китаю, країн ЄС, Малайзії, Сінгапуру та інших країн світу. Позитивна динаміка спостерігається і по ріпаковому шроту.   

«Зростання внутрішньої переробки насіння ріпаку та сої, а також значне нарощування експорту продукції з високою доданою вартістю, а саме олії та шроту, підтверджує необхідність створення умов для максимальної переробки насіння олійних культур на вітчизняних потужностях. Подальший розвиток олійно-жирової галузі України полягає  не тільки в нарощуванні переробки насіння соняшнику, скільки таких олійних культур, як соя та насіння ріпаку, які до цього часу розглядаються як експортно спрямовані», – зазначили в «Укроліяпромі».

В асоціації зауважили, що наразі висловлюються різні прогнози щодо виробництва олійних культур у 2024/25 МР, однак більшість очікує зростання виробництва соєвих бобів та можливе скорочення виробництва насіння ріпаку.

Перегляди: 243