Головна Логістика Україна вийшла  з переговорів щодо безпеки судноплавства в Чорному морі

Україна вийшла  з переговорів щодо безпеки судноплавства в Чорному морі

Україна несподівановийшла з переговорів, які впродовж двох місяців вела з росією за участі Туреччини щодо угоди про безпеку судноплавства в Чорному морі, яку мали оголосити наприкінці березня.

Про це йдеться в публікації інформаційного агентства Reuters, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Європейську правду».

Агентство, посилаючись на чотири джерела, стверджує, що угода між Києвом та москвою була готова й мала бути оголошена турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом 30 березня – за день до місцевих виборів у Туреччині. Але, як стверджують джерела Reuters, Україна «в останню хвилину несподівано вийшла з переговорів». Причина такого кроку невідома.

Проєкт угоди, з якою ознайомився Reuters, передбачав, що москва і Київ надають гарантії безпеки торговельним суднам у Чорному морі, зобов’язавшись не завдавати ударів, не захоплювати й не обшукувати їх, якщо вони або порожні, або задекларували невійськові вантажі.

«Ці гарантії не поширюються на військові кораблі, цивільні судна, що перевозять товари військового призначення (за винятком морських перевезень, погоджених Сторонами в межах міжнародних місій)», – йдеться в документі.

І для України, і для росії Чорне море є важливим маршрутом доставки на світові ринки зерна, добрива і нафти. Після повномасштабного вторгнення на тлі морської блокади українських чорноморських портів з боку рф у липні 2022 року Туреччина та ООН допомогли укласти Чорноморську зернову ініціативу.

Перегляди: 286