Головна Переробна промисловість Українське борошно у 2022 році здійснило прорив на ринок ЄС

Українське борошно у 2022 році здійснило прорив на ринок ЄС

Експорт українського борошна у 2022 році склав 79 тис. тонн і виявився найнижчим  за останні 9 років. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Спілки борошномелів України.

Проте і цей результат у військових умовах, безумовно, є високим досягненням українських мірошників. А якщо врахувати, що 83,6% всього обсягу експорту було відвантажено у другій половині року, тобто у першому півріччі 2022/23 МР, то результат знаходиться в межах останніх років і має явну тенденцію до збільшення.

«Другий квартал року пройшов у пошуках логістичних можливостей, пробні відвантаження тощо. Одним із вирішальних чинників стало рішення ЄС про відкриття європейських ринків для української продукції, зняття квот та скасування мит. Після цього освоєння європейського ринку пішло значно жвавіше і вилилося в глобальну зміну географії постачання українського борошна», – зазначив голова ревізійної комісії спілки Сергій Сакіркін.

Найбільше борошна минулого року було відвантажено до Молдови, для якої не змінилася логістика.  А ось постачання до Польщі стало справжнім проривом: країна сама виробляє, в середньому, 3,7 млн. тонн борошна на рік і аж ніяк не страждає на дефіцит цієї продукції, але співвідношення ціна/якість плюс вміння торгувати допомогли продати туди майже 10 тис. тонн українського борона.

Досить багато продукції минулого року було відвантажено й в інші європейські країни,  як у прикордонні Румунію, Угорщину та Словаччину, так і у більш віддалені Хорватію – 3223 тонни, Литву – 1676 тонн, Чехію – 1043 тонни,  Німеччину – 1020 тонн, Болгарію – 726 тонн. А також до Латвії, Грузії, Швеції, Кіпру, Албанії, Нідерландів, Іспанії, Греції, Північної Македонії, Словенії та Бельгії.  Загалом до країн ЄС було поставлено 37,8% всього минулорічного експортного обсягу.

Цікава тенденція простежувалася й щодо збільшення та різноманітності експортерів. Зокрема дрібні експортери різко в рази збільшили обсяги і на зовнішній ринок вийшло багато нових гравців.

Так, ужгородське ТОВ «Влад», яке виробляє зазвичай по 800-1100 тонн борошна на місяць, відвантажило за кордон у третьому кварталі, для початку, 572 тонни, а в останній квартал року експортувало майже 2000 тон.

Калуський КХП, який експортував останніми роками дедалі менше, різко рвонув і видав особистий рекорд – понад вісім тисяч тон, такого не було ніколи.

«Ньюсфера» з Шостки, яка і на внутрішньому ринку працювала час від часу, відвантажила за кордон під 2000 тон продукції.

Також Стрийський КХП №1, Луцький КХП, правильно скориставшись потрібною локацією, швидко влилися до лав експортерів. Також завдяки своєму розташуванню поблизу західних кордонів України експортом зайнялися безліч дрібних млинів і просто продавців борошна.

Перегляди: 12