Головна Ринок України Експорт/імпорт Український коридор майже вийшов на довоєнні обсяги експорту

Український коридор майже вийшов на довоєнні обсяги експорту

Українським морським коридором за 7 місяців експортовано 33,8 млн. тонн вантажів. Це більше, ніж було експортовано за рік роботи «зернової ініціативи», написав віце-прем’єр – міністр інфраструктури Олександр Кубраков у Facebook, передає «ПроАгро Груп».

«Ми відкрили коридор в серпні 2023 року – через місяць, як росія остаточно вийшла з «зернової ініціативи» та розпочала системні атаки на портову інфраструктуру та агропотужності. У перший місяць ми мали поодинокі суднозаходи, переважно вдалось вивести судна, заблоковані ще з початку повномасштабного вторгнення. Але наша команда приклала дуже багато зусиль, щоб кількість суден, які готові заходити в порти «великої Одеси» та експортувати продукцію, зростала щомісяця», – зазначив урядовець.  

На сьогодні українським коридором пройшло 1140 суден, які експортували 33,8 млн. тонн вантажів до 40 країн світу. З них 23,1 млн. тонн – продукція українських аграріїв. Наразі на підхід до портів Одеса, Чорноморськ та Південний очікують 150 суден, які мають експортувати майже 5 млн. тонн вантажів.

«Можемо говорити, що ми вийшли майже на довоєнні обсяги експорту з портів «великої Одеси», а також запровадили значно ефективніший логістичний шлях без участі держави-агресора, продовжуючи бути гарантом продовольчої безпеки світу. Це ще одна спільна перемога держави, Об’єднаних Сил оборони та всієї морської інфраструктурної галузі», – наголосив Олександр Кубраков.  

Перегляди: 14