Головна Агрометеорологія Умови перезимівлі озимих на початок лютого були задовільними

Умови перезимівлі озимих на початок лютого були задовільними

У першій декаді в Україні спостерігалася аномально тепла для початку лютого погода, позитивні відхилення середньої добової температури повітря у найтепліші дні досягали + 5-10 °C, середня декадна температура повітря відповідала показникам першої декади березня за кліматичною нормою. Опади різної кількості та інтенсивності у вигляді дощу, мокрого снігу та снігу відмічалися майже по всій території країни, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на дані агрометеорологічного бюлетеня Укргідрометцентру.

У цих умовах озимі культури впродовж декади знаходилися у стані зимового спокою. Температурні умови минулої декади сприяли збереженню на полях льодяної кірки, яка утворилася у січні.

«З початку зими і станом на 10 лютого погодні умови для перезимівлі озимих культур в Україні в цілому складалися задовільно, що підтверджено результатами відрощування зразків зимуючих культур, взятих метеостанціями з полів 25 січня 2022 року. Рослини майже у всіх пробах відросли», – зазначається в бюлетені.

За узагальненням результатів відрощування на посівах озимої пшениці в окремих районах Донецької (6 % зразків), Луганської (5 % зразків), Сумської (20 % зразків) та Харківської (14 % зразків) областей виявлено незначну зрідженість посівів – не більше 10 % загиблих рослин, що в межах природньої зрідженості.

Лише в окремих районах Херсонської та Рівненської областей відрощування показало високу зрідженість озимої пшениці – від 21 до 50%. Це слаборозвинені з осені рослини, які увійшли в зиму у фазах сходів та 3-го листка.

У відрощених зразках озимого ячменю, озимого жита, озимого ріпаку та багаторічних трав зрідженості не виявлено.

Перегляди: 3