Головна Новини Ринок України Умови завезення живих тварин в Україну потребують спрощення

Умови завезення живих тварин в Україну потребують спрощення

Вітчизняне ветеринарне законодавство забороняє завозити в Україну тварин, яких транспортували через території, що є неблагополучними щодо небезпечних хвороб, наприклад, африканської чуми свиней (АЧС).

Як наслідок, автотранспорт із вантажем живих племінних свиней не може здійснити транзитний проїзд через жодну країну Європейського Союзу, що межує з Україною, адже усі вони АЧС-позитивні, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації «Свинарі України».

Таким чином, вітчизняні свинарі втратили доступ до закордонного генетичного матеріалу. Виправити ситуацію можна лише змінами на рівні законодавства. Для цього Асоціація «Свинарі України», постачальники генетики, спеціалісти Держпродспоживслужби та депутати Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики об’єднали зусилля і підготували законопропроєкт щодо спрощення умов доступу суб’єктів тваринництва до племінних (генетичних) ресурсів.

«Ситуацію ускладнює фактор часу, адже поставки тварин переважно здійснюють у весняний чи осінній період, щоб уникнути падежу через літню спеку. Тому нині зусилля усіх зацікавлених сторін максимально направлені на прискорення розгляду та прийняття проекту», – наголосили в АСУ.

Перегляди: 5