Головна Рослинництво Зернові USDA вкотре збільшив прогноз експорту українського зерна

USDA вкотре збільшив прогноз експорту українського зерна

Мінсільгосп США (USDA) опублікував оновлений, лютневий прогноз світового балансу основних сільгоспкультур на 2022/23 МР, відповідно до якого оцінка виробництва зерна в Україні залишена на попередньому рівні, тоді як показники експорту збільшені.

Як повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію УКАБ, обсяги валового збору української пшениці й кукурудзи в поточному сезоні USDA оцінює, як і раніше, у 21 млн. тонн та 27 млн.  тонн відповідно. При цьому показники експорту збільшено по обох культурах: пшениці – на 0,5 млн. тонн, до 13,5 млн. тонн, кукурудзи – на 2 млн. тонн, до 22,5 млн. тонн.

Глобальна перспектива ринку пшениці на 2022/23 МР  у лютневому балансі передбачає збільшення виробництва, експорту, споживання та запасів.

Так, прогноз світового виробництва зернової  2022/23 МР передбачає зростання на 2,5 млн. тонн – до 783,8 млн. тонн. В основному зростання відбувається за рахунок збільшення виробництва для Австралії (+1 млн. тонн – до 38 млн. тонн, рекорд третій рік поспіль) та росії (+1 млн. тонн – до 92 млн. тонн)

Прогноз світової торгівлі пшеницею зріс на 1,3 млн. тонн – до 212,9 млн. тонн завдяки зростанню експорту Австралією (+0,5 млн. тонн – до 28 млн. тонн), Україною (+0,5 млн. тонн – до 13,5 млн. тонн), ЄС (+0,5 млн. тонн – до 37 млн. тонн) і росією (+0,5 млн. тонн – до 43,5 млн. тонн). Таке зростання більше ніж компенсує скорочення експорту Канадою (-1 млн. тонн  – до 25 млн. тонн).

Прогнозовані кінцеві запаси збільшено на 0,9 млн. тонн – до 269,3 млн. тонн за рахунок збільшення Австралією та Китаєм, що з лишком компенсують скорочення для України. Проте, оцінка світових запасів пшениці залишається найнижчою з 2016/17 МР.

Щодо кукурудзи, то на світовому ринку очікується скорочення виробництва, зростання експорту і відповідне скорочення кінцевих запасів.

Зокрема, прогнозовані показники виробництва кукурудзи передбачають зменшення виробництва на 4,5 млн. тонн – до 1 151,4 млн. тонн за рахунок Аргентини (-5 млн. тонн – до 47 млн. тонн). Це падіння частково компенсується підвищенням обсягів виробництва Філіппінами й В’єтнамом. Для Аргентини виробництво скорочується як на основі зменшення посівних площі, так і врожайності.

Основні зміни світової торгівлі включають збільшення прогнозованого експорту кукурудзи на 1,3 млн. тонн – до 213 млн. тонн. Зростання експорту прогнозується в Бразилії (+3 млн. тонн – до 50 млн. тонн), Україні (+2 млн. тонн – до 22,5 млн. тонн), Парагваї, Туреччині та Індонезії. Водночас очікується значне скорочення для Аргентини (-3 млн. тонн – до 35 млн. тонн).

Прогноз світових кінцевих запасів зернової знизився порівняно з січневою оцінкою на 1,1 млн. тонн і становить 295,3 млн. тонн. При цьому зменшено оцінку перехідних залишків в Україні та Індонезії, що частково компенсуються підвищенням для Бразилії та Канади.

Перегляди: 5