Головна Новини Ринок України УЗА збільшила прогноз цьогорічного врожаю майже на 8 млн. тонн

УЗА збільшила прогноз цьогорічного врожаю майже на 8 млн. тонн

Українська зернова асоціація оновила оцінку потенційного врожаю 2023 року, збільшивши її на 7,8 млн. тонн – до 76,8 млн. тонн зернових та олійних. Це на 3 млн. тонн більше за минулорічний загальний врожай, який, за оцінкою УЗА, становив 73,8 млн. тонн зернових та олійних, повідомляє «ПроАгро Груп».

В асоціації зазначили, що збільшення прогнозу цьогорічного врожаю викликане сприятливими погодними умовами і кращою врожайністю культур, аніж очікувалося, хоча засіяні площі менші у порівнянні з минулим роком на 2,2 млн. га.

За прогнозом УЗА, експорт з України за цих умов в новому сезоні 2023/2024 потенційно може скласти майже 48 млн. тонн. В минулому сезоні (який закінчився 30 червня 2023 р.),  за оцінкою асоціації, експорт сягнув 58 млн. тонн. Виручка України від експорту зернових, олійних та олії сягнула за минулий маркетинговий рік сягнула близько $20 млрд.

УЗА особливо підкреслює, що загалом експорт зернових та олійних в новому 2023/24 МР можна очікувати на зазначеному рівні, якщо Україна зможе експортувати цей обсяг через свої чорноморські порти, а також за умови покращення і здешевлення логістики альтернативних маршрутів, зокрема й Дунайського шляху.

Перегляди: 4