Головна Війна проти України В Мінагрополітики обговорили дослідження з питань відновлення ґрунтів

В Мінагрополітики обговорили дослідження з питань відновлення ґрунтів

В Міністерстві аграрної політики та продовольства України обговорили дослідження Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України «Вплив токсичних речовин на обґрунтовані, екологічні, економічні наслідки; мікробні біотехнології для біоремедіації ґрунтів», передає «ПроАгро Груп».

Фахівський інститут досліджував вплив токсичних речовин у підставах у Київській, Чернігівській та Херсонській областях, на територіях, де тривали бойові дії. Встановлено, що ці ґрунти забруднені ртуттю, миш’яком, свинцем та іншими речовинами. Якщо не стимулювати процеси біоремедіації ґрунту, тобто методами очищення води, грунтів і атмосфери з використанням метаболічного потенціалу біологічних об’єктів (рослин, грибів, комах та інше), то розкладання токсичних речовин може затягнутися на десятиліття, зазначили науковці.

«У питанні відновлення обґрунтувань у нас є два напрямки роботи: відновлення обґрунтувань на вже звільнених територіях, і плани щодо відновлення обґрунтувань у майбутньому на територіях, деокупації яких ми очікуємо. Але в будь-якому випадку ми маємо вже зараз активно розпочати цю роботу, як мінімум, на деокупованих територіях, де можна це вже робити. Добре, що науковці напрацьовують нові рішення і ми сподіваємося якнайшвидше використати ці розробки, де це вже можна зробити», – сказав в. о. міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Інститут запропонував власне бачення з відновлення обґрунтувань. яке включає мікробіологічні та агрохімічні експрес-аналізи обґрунтувань, створення бази даних обґрунтувань; визначення визначеності відновлення обґрунтувань; формування бази методів і підходів до відновлення обґрунтувань, а також формування бази організацій, здатних провести відновлення обґрунтувань.

Дослідження з відновлення обґрунтувань буде остаточно вивчено фахівцями Мінагрополітики та представниками профільних підрозділів обласних військових адміністрацій, які взяли участь у нараді.

Перегляди: 1