Головна Новини Земельне питання В Україні продано майже 55,5 тис. га сільгоспземлі, а уряд готує електронні...

В Україні продано майже 55,5 тис. га сільгоспземлі, а уряд готує електронні земельні аукціони

Міністерство аграрної політики та продовольства України повідомило, що станом на сьогодні, 29 вересня, укладено 22 455 угод  у рамках чинного ринку землі.  Загальна площа земель, щодо яких зареєстровано правочини, досягла 55 459 га.

Як передає «ПроАгро Груп», за період з 1 липня 5 072 нотаріуси подали 5 696 заяв для отримання доступу до Державного земельного кадастру, із них погоджено 5 029, ще 10 перебувають у черзі на розгляд, а 657 отримали відмову.

Лідером за продажами землі залишається Кіровоградщина – там на нових власників переоформлено ділянки загальною площею 8 805,1 га. На другому місці Харківщина, яка перебуває на другому місці і де продано 6 913,4 га. На третій позиції – Полтавська область з 5 011 га. А найменше за площею землі продано на Рівненщині,  Прикарпатті та Буковині.

Крім того, у Мінагрополітики повідомили, що Кабінет міністрів ухвалив проєкт постанови, яка регламентує проведення електронних аукціонів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними – оренди, суперфіцію, емфітевзису.  Це означає, що зовсім скоро в Україні вже на практиці почне діяти новий формат земельних торгів –  електронний аукціон.

«Цей документ фіналізує всі технічні та правові питання, які були необхідні для запуску електронних аукціонів в Україні. І ми можемо констатувати, що земельні торги застарілого формату відійшли в історію», – розповів міністр Роман Лещенко.

Торги відбуватимуться на спеціальній платформі Prozorro.

Перегляди: 1