Головна Агрохімія В Україні спостерігається дефіцит окремих видів азотних добрив

В Україні спостерігається дефіцит окремих видів азотних добрив

Попри скорочення попиту українські виробники азотних добрив нарощували виробництво селітри в грудні та січні. Якщо у листопаді виробництво селітри було менше 50 тис. тонн, то у грудні воно зросло до 59 тис тон, а у січні може сягнути 90 тис. тонн з врахуванням завантаження потужностей.

При цьому, в ці місяці виробниками продавалось наперед селітри більше, ніж вироблялось, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Інфоіндустрію».

Ситуація із карбамідом схожа, але через те, що восени багато селітри збуло закуплено трейдерами за цінами на 3-4 тис. гривень нижчими за грудневі, ринок не відчуває дефіциту пропозиції за достатньо вигідними цінами.

Щодо карбаміду, якого більше споживали великі господарства, можна відмітити реальну нестачу товару, оскільки єдиним його виробником є черкаський «Азот». За даними самих трейдерів, виробники продають товар вже на кінець березня-квітень. По суті, у січні-лютому обсяги виробництва будуть по 30 тис. тонн на місяць, імпорт скоротився через проблеми на кордонах та цінові гойдалки на світовому ринку.

На момент внесення карбаміду його може просто не вистачити – чи виробники не встигнуть відвантажити, чи імпорт не встигне розмитнитись, тож фізично товару може не виявитись достатньо на складах. Розуміючи це, український виробник підняв ціни на карбамід до 22500 грн./тонна з доставкою з 22 січня 2024 року.

За даними «Інфоіндустрії», на даний час забезпеченість карбамідом для весняних польових робіт не перевищує 65%, це найнижчий показник серед азотних добрив, і саме карбамід в січні найчастіше шукають трейдери і великі покупці азотних добрив.

Другим цікавим, але досить доступним за ціною добривом є сульфат амонію, якого купили достатньо багато ще в листопаді. Це гранульоване добриво подорожчало через складнощі з імпортом з 13 тис. до 15-15,5 тис. грн./тонна з доставкою. Навіть при ціні в 17 тис. грн./тонна воно є вигідною альтернативою іншим дорогим азотним добривам.

Перегляди: 35