Головна Війна проти України Врожай зменшиться, але зерна Україні вистачить, – Петро Мельник

Врожай зменшиться, але зерна Україні вистачить, – Петро Мельник

Можливість проведення посівної на деокупованих територіях у першу чергу залежатиме від того, наскільки близько проходить лінія фронту та чи забруднена територія вибухонебезпечними предметами. Тому, швидше за все цього року весняну посівну зможуть провести не всі аграрії звільнених територій.

Таку думку висловив президент Українського Клубу аграрного бізнесу (УКАБ) у Facebook Петро Мельник, передає «ПроАгро Груп».

Він зауважив, що серез напад росії  в Україні зараз дуже висока вартість логістики, особливо на експорт.

«Тому вигідніше вирощувати олійні культури, які мають в два рази вищу ціну в порівнянні із зерновими. І це дозволяє хоч трішки компенсувати логістичні затрати», – висловив свою думку  Петро Мельник.

Також він зауважив, що Україна зараз обмежена в своїй експортній пропускній здатності, не має можливості вивозити значні обсяги продукції.

«Це і призвело до того, що цього року ми побачимо зменшення обсягів посівів зернових культур з одночасним збільшенням площ під олійними культурами. За попередніми оцінками,  посівні площі під зерновими культурами знизяться на 2,4 млн. га – до 8,7 млн. га і, відповідно, а посівні площі під олійними культурами зростуть на 2,4 млн. га – до 9,7 млн. га», – констатував президент УКАБ.

Але він запевнив, що вирощеної в 2023 році продукції повністю вистачить для задоволення внутрішніх потреб, а решта буде експортуватися.

Як повідомлялося, за попереднім прогнозом Мінагрополітики загальний валовий збір зернових та зернобобових культур у сезоні 2023 року може скласти 44,3 млн. тонн проти попереднього показника у 53,1 млн. тонн. Зокрема, врожай пшениці очікується на рівні 16,6 млн. тонн, що майже на 4 млн. тонн менше ніж торік.

Перегляди: 6