Головна Новини Ринок України Все дорожчає. Що буде із цінами взимку?

Все дорожчає. Що буде із цінами взимку?

Бензин, продукти харчування, товари першої необхідності, метал, будівельні матеріали, нерухомість – у 2021 році ціни на різні групи товарів зросли на 5-80% та вище.

В Україні індекс споживчої інфляції за рік показав зростання на 10,9% (жовтень 2021 року до жовтня 2020 року), про це звітували у Держстаті. Фактично за 10 місяців з початку року ціни зросли на 8,5%, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Фокус».

За даними Держстату, найбільше подорожчали продукти харчування: олія та цукор — у півтора рази, яйця — на третину; газ – майже у півтора рази, електроенергія – на чверть; пально-мастильні матеріали – більш ніж на 30%.

Подорожчання природного газу та нафти тягне за собою зростання цін на пов’язані з ним товарні групи. Наприклад, на продукцію хімпрому насамперед добрива констатує заступник директора «ПроАгро Груп» Марія Колесник.

«Через стрімке зростання вартості нафти ціни на мінеральні добрива зросли до рекордних показників, найбільших за останні 10 років. Це призводить до того, що вже зараз фермери в США почали менше підгодовувати озимину та кукурудзу. А нестача добрив вплине на якість майбутнього врожаю», – застерігає Марія Колесник.

Енергоносії закладено й у вартість логістики. Там теж є один «новий» фактор подорожчання – за останній рік стрімко зросла вартість портових послуг. Колесник уточнює, що через антиковидні обмеження всі процедури в портах тривають довше. Період розвантаження затягується на тижні, а деяких випадках і на місяці. Платежі портам зростають, а результаті всі витрати підприємств закладаються у вартість товарів.

Ризик зростання цін на ключові товари з кошика споживача (соняшникова олія, хліб, цукор, яйця, борошно) поки що зберігається. Тобто у першому півріччі 2022-го ціни на багато продуктів харчування можуть ще більше вирости.

Марія Колесник каже, що на початку 2022 року будуть важливими ціни на мінеральні добрива. Оскільки, якщо аграрії побачать, що вартість їхньої посівної та собівартість виробництва на наступний сезон зростатиме, вони не будуть віддавати свою продукцію дешево. Та й загалом світовий тренд підвищення зростання вартості агрокультур (попит на їжу у світі лише зростає) навряд чи дозволить українцям розраховувати на дешеві продукти.

«Далі треба дивитися, що буде на нафтовому ринку. Я сподіваюся, що ситуація трохи покращає. Америка анонсувала використання нафти з резервів, це спроба притиснути зростання цін», — каже Колесник.

З іншого боку, зберігається ризик природних катаклізмів у Бразилії та інших країнах Південної Америки, де на початку осені вже повідомили про сильну посуху у низці регіонів, що може негативно вплинути на врожай зернобобових. Отже, і на ціни – вони зростуть.

«Клімат, зобов’язання країн щодо цього — це не про дешеву їжу. Це про дорогу їжу, яка зростатиме в ціні щороку», – впевнена Марія Колесник.

Перегляди: 2