Головна Новини Ринок України Втрати врожаю пізніх культур можуть бути критичними

Втрати врожаю пізніх культур можуть бути критичними

Втрати врожаю соняшника та кукурудзи через посуху можуть сягнути критичної відмітки – до таких висновків приходять українські аграрії. Спеціалісти переживають, що може повторитися ситуація 2020 року, коли кількість зібраного врожаю була на 35% нижче, аніж цифри попередніх років.

Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на повідомлення Sensar Agro.

Південні та центральні області України вже почали збір кукурудзи та соняшника. Через аномальну літню спеку саме ці регіони зазнали передчасного дозрівання культур, але при цьому зазначили низку якість зерна та невеликі об’єми врожаю.

«Більшість компаній планували отримати не менше 30-32 ц/га, але в нинішніх реаліях – не більше 20-25 ц/га соняшника зможуть зібрати з українських полів. Дніпропетровщина почала звітувати про збір врожаю і цифри не радісні – всього 10 ц/га в регіонах області, де не було дощів. Там, де грунт отримав вологу – 20-25 ц/га. Черкащина показує на 30% менше врожайність, аніж минулого року», – зазначили в компанії.

Єдине, що більш-менш радує фермерів, це ціни на ринку. Поки немає конкуренції з західних областей, де жнива почнуться майже в стандартні терміни (соняшник – кінець вересня, кукурудза –  жовтень-листопад) є можливість продати культури з південних та центральних областей.

На Полтавщині ціни на соняшник (без доставки в порт) балансують на межі 19-19,5 тис. грн/тонна. З огляду на низьку врожайність, є ймовірність, що ціни зростатимуть, особливо через декілька місяців після жнив, і можуть сягнути 25-27 тис. грн/тонна. Для порівняння – в 2023 році аграрії продавали соняшник по 10-12 тис. грн/тонна.

На жаль, багато господарств, що близько до лінії фронту не матимуть змоги зберігати врожай і будуть продавати з полів по ціні, що буде в моменті на ринку.

Перегляди: 28