Головна Новини Ринок України Випробування святами: різдвяний і новорічний столи обійдуться на 8-10% дорожче

Випробування святами: різдвяний і новорічний столи обійдуться на 8-10% дорожче

Науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість різдвяного і новорічного столів 2023 року за середніми цінами супермаркетів України станом на середину грудня цього року, передає «ПроАгро Груп».

За їх розрахунками різдвяне меню зі страв, які є традиційними для такого столу середньостатистичної родини: кутя й узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні обійдуться в розрахунку на середньостатистичну родину близько 969,74 грн. Це на 8-10% дорожче, ніж минулого року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.

А ось новорічний стіл стане втричі дорожче. Так, святкове меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо обійдуться на родину з 4-х осіб близько 2879,15 грн., або на 8,4% дорожче, ніж торік.

Найбільше, за даними ННЦ, на цей час зросла ціна на шампанське – пляшка «Артемівського» (0,75 л) наразі коштує 179 грн., що на 27,9% більше, ніж напередодні 2023 року. Також на 8-10% зросли в ціні м’ясо й продукти, на 2,2-10% – молочні продукти (сир, вершкове масло). Єдине, що подешевшало – це овочі, середня ціна на які впала на 29%. Тож хоч на моркві, картоплі й буряку для новорічних салатів вдасться трохи зекономити.  

Перегляди: 8