Головна Тваринництво Молоковиробництво Виробництво молока скорочується, а собівартість росте

Виробництво молока скорочується, а собівартість росте

 За підсумками трьох кварталів 2021 року, виробництво молока усіх видів в Україні скоротилося на 6,1% та склало 6 812,7 тис. тонн. З них 2 млн 79,9 тис. т або 30,5% було вироблено в промисловому секторі.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації виробників молока .

Виробництво молока в промислових підприємствах за аналізований період було стабільним. Статистичні дані показали скорочення лише на 0,8%. Найбільше молока-сировини забезпечили господарства Полтавської (295,1 тис. тонн;-1,8%), Черкаської (217,9 тис. тонн; -5,7%) та Харківської (187 тис. тонн; +0,2%) областей.

При цьому, найбільший приріст виробництва було відмічений в таких областях, як Тернопільська (87,8 тис. т; +13,4%), Херсонська (37,3 тис. т; +9,1%), Вінницька (169 тис. т; +5,6%).

Господарства населення за три квартали 2021 року скоротили обсяг виробництва на 8,3% — до 4 732,8 тис. тонн, що складає 69,5% всього молока виробленого в країні.  Всі без винятку області показують низхідну динаміку виробництва. Регіональна ситуація у присадибному секторі наступна: Вінницька область (350,6 тис. тонн; -13%), Хмельницька (367,5 тис. тонн;-0,6%), Львівська (334 тис. тонн; -8%).

Аналітик АВМ Яна Лінецька зауважила, що галузь входить в зиму, а тому на ринку буде ще більше відчуватися дефіцит молока.

«Однак традиційного сезонного зростання цін на молочну сировину поки ніхто не очікує, адже ситуація у переробників досить критична. Основною причиною стає подорожчання природного газу, на якому працюють переробні потужності. Щоправда, даний фактор зачепить і виробників. Вже зараз посівна для них під загрозою через космічні ціни на мінеральні добрива. Так, ціна на карбамід за декілька днів зросла майже до 28 тис. грн. Крім того, на ринку добрива важко знайти. Значна частина підприємств через високу ціну природного газу просто призупинили виробництво», — зазначила експерт.

Така ситуація також є фактором зростання собівартості виробництва молока. Про те, що корма цього року також не будуть дешевими, вже ніхто не сумнівається. І це стосується не тільки України, а й усього світового молочного ринку.

Перегляди: 5