Головна Агрохімія Виростили врожай – дослідіть його якість

Виростили врожай – дослідіть його якість

Мало виростити гарний врожай – його потрібно ще й вигідно реалізувати. Тому дедалі більше господарств експортують продукцію напряму, як-то кажуть, «з поля за кордон».

Сьогодні на міжнародному ринку попит мають українські просо, бобові, кукурудза, окремі зернові та нішеві культури. Однак для підтвердження якісних показників перед закордонними покупцями обов’язково потрібно мати Протокол дослідження міжнародного зразка на партію продукції. Цей документ в Україні можуть надати тільки декілька лабораторій, що акредитовані згідно ДСТУ ISO/IEC 17025 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних лабораторій», серед яких – «Інститут здоров’я рослин».

«При підготовці партії будь-якої продукції, зерна, яблук чи овочів для експорту, окрім якісних показників, обов’язково необхідне дослідження залишкових кількостей пестицидів, мікотоксинів і важких металів. Адже при дотриманні нормативів на ці показники ціна на продукцію збільшується в рази. Крім того, ніхто не хоче транспортувати через моря-океани товар, який має перевищення нормативів, – особливо це стосується Європи, Китаю та ОАЕ, – зазначає науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков. – А в одній із розмов з аграрієм, який постійно замовляє такі дослідження, виявилося, що певні покупці (представники компаній) самі подорожують Україною та пропонують придбати нашу продукцію за доволі хорошими цінами, особливо якщо у світі неврожай, але умова одна: якість і безпечність, тобто відсутність залишкових кількостей пестицидів, важких металів і мікотоксинів».

В практиці також зустрічаються господарства, які вирощують продукцію безпосередньо під замовлення, розповідає Сергій. Наприклад, якщо закордонній фармацевтичній компанії потрібна якісна сировина – насіння гарбуза, квіти ромашки, фацелія, шафран тощо, її представник, проводячи певні розрахунки, знаходить регіон, в якому цю культуру можна вирощувати, та шукає господарства, з якими можна співпрацювати. Після підписання контракту із зазначенням ціни на вирощену продукцію господарству надається технологія вирощування, насіння та ін. І знову ж головним фактором, що визначає виконання контракту, є кількість, якість і безпечність отриманої продукції.

«Наразі Україна дедалі більше орієнтується на Європу, переймаючи її досвід, закони та правила. На мою думку, через декілька років контроль вмісту залишкових кількостей пестицидів і важких металів у продукції стане суворішим або взагалі обов’язковим, що потребуватиме специфічних досліджень не тільки готової продукції, а й окремих елементів технології протягом періоду її вирощування, – відзначає Сергій Сальніков. – Вже сьогодні кількість подібних досліджень збільшується: якщо раніше замовниками подібних досліджень були великі агрохолдинги, трейдери чи компанії-виробники харчової продукції, то сьогодні до нас звертаються як середні, так і невеличкі господарства».

Тому якщо у вас виникла потреба в перевірці якісних показників (вміст білка, жирів, цукрів та ін.) і показників безпечності (залишкові кількості пестицидів, важких металів, мікотоксинів та ін.), Сергій рекомендує провести необхідні дослідження в сертифікованій та акредитованій відповідно міжнародним стандартам лабораторії «Інституту здоров’я рослин» за українською ціною.

Перегляди: 0