Головна Логістика Єврокомісія запропонувала зміни до транспортного безвізу з Україною

Єврокомісія запропонувала зміни до транспортного безвізу з Україною

Європейська комісія (ЄК) пропонує продовжити та оновити угоду про автомобільні перевезення з Україною.

Як говориться у повідомленні ЄК, зміни сприятимуть покращенню практичної реалізації угоди, зберігаючи при цьому її цілі та обсяг, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroPortal.

У відомстві нагадали, що початкова угода була підписана в червні 2022 року, а потім продовжена до кінця червня 2024 року. Вона надає українським і європейським перевізникам двосторонні права на перевезення територіями один одного. Оскільки традиційні транспортні маршрути в регіоні перервані або закриті через війну росії проти України, продовження принаймні до кінця 2025 року допоможе убезпечити ланцюжки постачань.

Хоча обсяг угоди залишиться незмінним, Єврокомісія пропонує оновлення, щоб полегшити її імплементацію та виконання державами-членами. Зокрема, пропозиція передбачає:

  • зробити обов’язковою наявність документів, які підтверджують, що транспортний оператор належним чином уповноважений здійснювати міжнародні перевезення, та що перевезення здійснюється відповідно до угоди;
  • зробити обов’язковою наявність спеціальних документів, які засвідчують, що операція без вантажу безпосередньо пов’язана з транзитною або двосторонньою операцією, як того вимагає угода;
  • посилити дотримання операторами автомобільних вантажних перевезень зобов’язань, пов’язаних із боротьбою з шахрайством або підробкою документів водія та порушеннями безпеки дорожнього руху: такі порушення можуть призвести до вилучення ліцензії;
  • додати нове запобіжне застереження: якщо на національному ринку автомобільних перевезень у певній географічній зоні спостерігаються серйозні порушення, які можна віднести до угоди, то вона може бути призупинена в цій географічній зоні.

«Ці заходи сприятимуть реалізації угоди без шкоди для взаємної вигоди. Угода була дуже позитивною як для ЄС, так і для України, дозволивши значно збільшити взаємний експорт», — підкреслили в ЄК.

Зараз пропозиції знаходяться в Раді ЄС, яка має надати Єврокомісії мандат на переговори з Україною та Молдовою. Після цього ЄК офіційно почне співпрацю з країнами-партнерами для отримання згоди.

Перегляди: 48