Головна Ринок України Експорт/імпорт За місяць транзитом через Польщу експортується стільки ж агропродукції, скільки морем за...

За місяць транзитом через Польщу експортується стільки ж агропродукції, скільки морем за один день, – Сольський

Україна розраховує на продовження дії безмитного та безквотного режиму торгівлі з ЄС, й сподівання на розуміння та підтримку ЄС у ситуації, що склалась з українським експортом.

Про це заявив міністр агрополітики Микола Сольський під час засідання Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства (Agrifish), що відбулось 26 березня в Брюсселі, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на УНН.

Він також зазначив, що український експорт зернових до ЄС повернувся на рівень до 2022 року. Майже рік Україна не поставляє у сусідні країни пшеницю, соняшник, кукурудзу і ріпак, й абсолютну більшість агроекспорту вивозить морем.

За словами міністра, з початку року з 17 млн. тонн агроекспорту близько 12 млн. тонн пішло через порти «великої Одеси», ще майже 3 млн. тонн відправлено Дунаєм і всього 2 млн. наземним транспортом, здебільшого залізницею, через сусідні країни ЄС. 

«Ми транзитом перевозимо через Польщу у місяць стільки ж, скільки вивозимо через українські морські порти за один день. Зараз вартість експорту з України морським шляхом набагато конкурентніша, ніж суходолом», – зауважив Микола Сольський.

Він підкреслив, що негативного впливу експорт української агропродукції на ринки ЄС немає, а подекуди виконує свою роль для стабілізації балансу цін, й наголосив, що Україна прагне вільної торгівлі з ЄС на конкурентних ринкових засадах.

Перегляди: 19