Головна Аквакультура Загальний вилов водних біоресурсів торік збільшився на 13%

Загальний вилов водних біоресурсів торік збільшився на 13%

Так, у 2023 році загальний вилов риби та інших водних біоресурсів підприємствами рибної галузі України збільшився на 13% порівняно з 2022 роком. Всього протягом минулого року українські рибалки виловили 38,2 тис. тонн риби та інших водних біоресурсів. У 2022 році цей показник складав 33,8 тис. тонн, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Держрибагентства.

Загалом протягом 2023 року промисловими рибалками у рибогосподарських водних об’єктах і на континентальному шельфі України добуто 11,2 тис. тонн водних біоресурсів (+11% порівняно з 2022 роком).

При цьому внаслідок збройної агресії рф промисел в Азовському та Чорному морях був фактично заблокований, за виключенням певних ділянок у межах Миколаївської області. Крім того, терористичне знищення окупантами рф Каховської ГЕС призвело до осушення Каховського водосховища, середній промисловий вилов якого складав близько 3 тис.тонн.

Також минулоріч реалізовано 9,7 тис. тонн товарної продукції аквакультури (без урахування безоплатного постачання товарної риби для потреб населення та ЗСУ).

Водночас спеціальними товарними рибними господарствами (СТРГ), що поєднують елементи аквакультури і промислового вилову у 2023 році, добуто 4,3 тис. тонн водних біоресурсів, що на 27% більше минулорічного показника. Всього у 2023 році в режимі СТРГ вилов проводили 50 таких господарств.

У районі дії Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (CCAMLR) 5 суднами під державним прапором України у минулому році добуто 12,9 тис. тонн водних біоресурсів (11982 тонни антарктичного криля та 962 тонни іклачів), що перевищило показник 2022 року на 34% (9,7 тис. тонн).

При цьому суб’єктами рибного господарства, що здійснюють спеціальне використання водних біоресурсів у відкритому морі та у виключних економічних зонах іноземних держав у 2023 році сплачено до місцевих бюджетів за спеціальне використання антарктичного, патагонського іклачів та антарктичного криля понад 6 млн. гривень (у 2022 році аналогічний показник становив понад 3,2 млн. гривень).

Перегляди: 9