Головна Економіка і аграрна політика Закон про аграрні ноти вступить у дію з наступного року

Закон про аграрні ноти вступить у дію з наступного року

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон № 9266 «Про аграрні ноти». Закон набирає чинності з 1 січня 2025 року, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Мінагрополітики.

Документ запроваджує новий фінансовий інструмент для кредитування сільськогосподарського виробництва – аграрні ноти. При цьому новий закон не поширюється на відносини, що регулюються законом «Про аграрні розписки». Традиційні паперові аграрні розписки продовжать використовуватись.

Ключові переваги електронних аграрних нот:

  • Аграрна нота як неемесійний цінний папір є самостійним предметом обігу на ринках капіталу, відповідно кредитор зможе легко її продати та використати отримані гроші для подальшого кредитування аграріїв за новими електронними аграрними нотами.
  • Закон розширює як коло суб’єктів, які можуть видавати електронні аграрні розписки за рахунок сільськогосподарських кооперативів, так і види застав: продукція тваринництва та первинної переробки.
  • Спрощення та здешевлення порядку видачі, обігу та припинення електронної аграрної розписки у порівнянні з традиційними паперовими. Аграрій зможе самостійно видати електронну аграрну ноту з особистого е-кабінету в спеціально створеному Реєстрі аграрних нот, не сплачуючи гроші за послуги нотаріуса.
  • Закон забезпечує надійність аграрної ноти. Якщо боржник не виконує зобов’язання за аграрною нотою, то кредитор може отримати виконавчий лист на відповідне стягнення, звернувшись до Реєстру аграрних нот.
  • Перевагою документу є розширення, у порівнянні з традиційними паперовими аграрними розписками, можливих варіантів застави, в тому числі, можливість застави живих тварин та продуктів тваринного походження, продуктів їх первинної переробки, що створює умови для залучення ресурсів у тваринницькі господарства.

Закон допоможе виробникам сільськогосподарської продукції отримати ширший доступ до кредитів, також збільшить коло кредиторів, здатних фінансувати агросектор, та зменшити витрати на отримання грошей.

Перегляди: 34