Головна Війна проти України Збитки аграрної галузі України внаслідок війни сягнули $365 млн.

Збитки аграрної галузі України внаслідок війни сягнули $365 млн.

Знищене зерносховише у селі Новодніпровка на Запоріжжі

Збитки, завдані виробничим об’єктам агропромислового комплексу України, станом на початок 2024 року сягають $364,5 млн.

Про це повідомив в. о. міністра агрополітики України Тарас Висоцький під час онлайн-презентації стану агропромислового комплексу на засіданні Європейської асоціації вільної торгівлі (EFTA), передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Mind.

За словами Висоцького, з 2022 року посівні площі в Україні скоротилися на 25%: з 28,5 млн. га у 2021 році до 22,5 млн. га у 2023-му. Аграрії втратили майно, 175 тис. кв. км території вважаються потенційно замінованими, виникли проблеми з логістикою та експортом агропродукції.

«Безсумнівно, ці проблеми впливають на діяльність агросектору та можливості торгівлі продукцією, оскільки Україна є експортоорієнтованою державою. Але за підтримки міжнародних партнерів та ЗСУ ми відновили логістику. Нині близько 87% української агропродукції експортується морським шляхом», – зазначив Висоцький.

Він наголосив, оскільки війна триває, ситуація з логістикою може змінюватися. Тому для України важливо зберегти доступ до світових ринків.

«Ми очікуємо на позитивне рішення міжнародних партнерів щодо використання заморожених російських активів для компенсації збитків», – наголосив Висоцький.

Він також висловив подяку за продовження до червня 2025 року безмитної та безквотної торгівлі з ЄС та поінформував, що Україна активно впроваджує європейські вимоги в національне законодавство.

За його словами, попри значні збитки, українському агросектору вдалося частково їх компенсувати завдяки експорту. У 2023 році аграрії експортували продукції на $22 млрд.

Перегляди: 4