Головна Економіка і аграрна політика Зниження ПДВ на молоко й молокопродукти є економічно невиправданим, – експерт

Зниження ПДВ на молоко й молокопродукти є економічно невиправданим, – експерт

Зниження ставки ПДВ при оподаткуванні операцій з постачання молока та молокопродуктів навряд чи призведе до очікуваних розробниками соціально-економічних ефектів

Про це заявив завідувач відділу ННЦ «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш, коментуючи проєкт змін до Податкового кодексу України, передає «ПроАгро Груп».

Даним законопроектом передбачається запровадження зниженої – у розмірі 10% проти нинішньої у 20% – ставки ПДВ при оподаткуванні операцій з постачання молока та молочних продуктів, що, на думку розробників, має призвести до «забезпечення доступності життєво необхідних молочних товарів для широких верств населення», «попередження занепаду вітчизняного тваринництва» і «детінізації ринку цих продуктів».

Разом з тим, на думку фахівця, реалізація такої ініціативи призведе до відчутних втрат бюджету, які самими розробниками оцінюються у обсязі до 22,35 млрд. гривень, і навряд чи будуть компенсовані детінізацією ринку молока та молокопродуктів.

Також зазначену норму пропонується застосовувати до усієї номенклатури товарних позицій 0401-0406 УКТ ЗЕД, включаючи й молокопродукти преміум-сегменту, які споживаються населенням з високим рівнем доходів, підтримувати яких за рахунок бюджетних коштів недоцільно, особливо під час війни, наголосив експерт.

Щодо заявленого розробниками впливу законопроекту на «попередження занепаду вітчизняного тваринництва», то зміна ставки ПДВ не покращить результативності діяльності виробників, оскільки для них цей податок є нейтральним, пояснив Леонід Тулуш.

Перегляди: 4