Головна Агрометеорологія Зниження температури має сприяти загартуванню озимини

Зниження температури має сприяти загартуванню озимини

Вкотре в зимовий період метеорологи фіксують в Україні теплову аномалію.  За останні десять років середньодобові температури повітря зимових місяців мали плюсові значення в 2014‒15 та 2019‒20 роках, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на допис Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН у Facebook.

Цієї зими плюсові температури відзначені з 22 грудня. Відлиги, які тривають більше, ніж 5 діб поспіль, зумовлюють порушення зимового спокою, а з 30 грудня середньодобові температури повітря стали вищими за біологічний мінімум (5 °С), отже озимина тимчасово відновила ростові процеси.

«Однак, з 4 січня вже відзначаємо деяке зниження температурного режиму (вночі та ранком ‒ до 0 °С). Озимі повторно мають пройти загартування і, як відомо, друга його фаза відбувається за зміни температур від плюсових до -2…-5 °С і продовжується вже в замерзлих рослинах. Для проходження цієї фази достатньо декілька днів. Чи будуть такі ідеальні умови для цього процесу, спрогнозувати важко», – зазначили науковці.

Мінливі температурні умови, затяжні відлиги, відновлення ростових процесів у ході перезимівлі ‒ все це призводить до зменшення вмісту розчинних цукрів у вузлах кущіння озимих зернових, зниження їх зимостійкості. Тому постійний моніторинг посівів озимих має бути на порядку денному, оскільки потенційні ризики за змін метеоумов є доволі високими. Наразі озимі, за інформацією науковців, перебувають в задовільному стані.

Перегляди: 10