Головна Новини Світові ринки Роботизація птахофабрик: французькі рішення

Роботизація птахофабрик: французькі рішення

Французька компанія Octopus Robots в минулому році випустила два нових абсолютно автономних робота. Вони дуже схожі на анімаційний смітник Hollywood”s Wall-E, їх основна функція полягає у чищенні та дезінфекції домашніх птахів. Також вони є модульними, що, можливо, робить їх більш подібними до трансформатора, що дозволяє користувачам змінювати їх функціонал. Зокрема, ці роботи вміють збирати дані, аналізувати їх та зберігати. Завдяки датчикам, камерам та іншим системам вони покращують облік, відстежуючи різні процеси. Вони вимірюють температуру навколишнього середовища, вологість, рівень вуглекислого газу та аміак, попереджаючи фермера про відхилення від зазначених норм.
Фредері Прадель, директор з маркетингу компанії виробника роботів Octopus, стверджує, що їхні розробки підвищують біозахист ферм і виконують завдання набагато ефективніше, ніж це було б можливо завдяки ручним способом.
“Спалахи захворювань пташиного грипу, збільшення зоонозних захворювань, розвиток мультирезистентних організмів та ризик виникнення біотерапевтичних нападів – це те про що повідомлять ці машини і закликають діяти швидко і ефективно” – розповів Фредері Прадель. Також він визначив навігацію як найбільший виклик у розробці цього типу технологій: “Ви не можете використовувати глобальні системи позиціонування в приміщенні, тому нам довелося розробляти навігаційну систему, яка поєднує в собі виявлення і розпізнавання форм, системи триангуляції та системи зіткнення” – пояснив він.

Застосування робототехніки в індустрії птахівництва все ще залишається на ранніх стадіях. “Як і автомобільна промисловість протягом останніх 20 років, сільськогосподарська промисловість в даний час досягає власної революції, вступаючи в нову еру AgTech і Agbots“, говорить Прадель.
Роботи Octopus були запущені у Франції та Італії в минулому році, і планується запустити у Великобританії, Німеччині, Нідерландах, Латвії, Румунії, Болгарії, Польщі та Росії протягом найближчих двох місяців, а також на Близькому Сході та в Азії до кінця року. Компанія також шукає дистриб”юторів у Південній Африці.
Вихід на ринок Сполучених Штатів відбудеться в 2019-2020 роках: “Ми повинні зробити роботів сумісними з місцевими нормами і готуємося до розробки передового маркетингового плану, за допомогою якого ми будемо тісно співпрацювати з діловими партнерами-птахівниками”, – розповідає Прадель.

В даному контексті також можна згадати про розробку Метаболічного робота, створеного для покращення ефективності на птахофабриках компанією Space Odyssey. По суті це розумний комп”ютер, який управляє, вимірює, та контролює різні функції. Зів Дубінки, генеральний директор компанії Metabolic Robots, пояснює, що комп”ютер покращує ефективність подачі живлення. Комп”ютер встановлюється на існуючу інфраструктуру і керує живильними двигунами за допомогою алгоритмів.

Технологія, в першу чергу, спрямована на ринок бройлерів, оскільки легше забезпечити ефективність харчування в промисловому напрямку, де використовуються таймери для годування птахів 2-3 рази в день. Дубінський вважає, що такий робот може знизити витрати на годівлю як мінімум на 5 відсотків, завдяки підвищеній ефективності корму.

“Метаболічні роботи були запатентовані у 2009 році, а в 2012 році був розроблений його прототип. На двох ізраїльських фермах вже працює дві операційні бета-версії, а тривалі бета-тести та виявлення даних виконувалися в 12 місцях усього світу, включаючи Еквадор, Естонію, Німеччину і Ізраїль, з клієнтами, які використовують технологію блок-чейнів для інтернет-речей, для передачі даних з джунглів та різних інших місць без доступу до Інтернету “, – говорить він.
Хоча Metabolic Robot ще не використовується комерційно, він отримав міжнародне визнання за здатність покращити ефективність птахівництва. Компанія була нагороджена програмою ЄС “Горизонти 2020” “печаткою досконалості” та була фіналістом у глобальному Feed Tech Challenge Nutreco. Дубинський також виграв у 2014 році найпрестижнішу нагороду Ізраїлю за технологію.
Компанія в даний час приймає замовлення від нових клієнтів і шукає партнерів для запуску серійної версії вже в кінці 2018 році.

Вартість такого робота не є проблемою. Метаболічний робот коштує приблизно 3000 доларів США, однак він має можливість консервативно знизити виробничі витрати на 16 000 доларів на одному циклу бройлерних. Для обґрунтування інвестиції варто забезпечити роботами три лінії виробництва (з 20 000 до 60 000 птахів на кожну партію).

І хоча ці роботи можуть не відповідати нашим інформативним уявленням про те, яким повинен бути робот вони здатні забезпечити високоефективну роботу на птахофабриках. Поліпшити ефективність виробництва та зміцнити продовольчу безпеку, збільшити прибуток сільськогосподарських підприємств.

Перегляди: 0