Головна Новини Світові ринки Мексика збільшує експорт бджолиного меду

Мексика збільшує експорт бджолиного меду

Міністерство сільського господарства Мексики (Sagarpa) поінформувало, що протягом першої половини 2018 року експорт мексиканського меду збільшився на 11.73% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомляє сайт Go to Mexico! Вартість експортованого продукту за цей період склала $ 71 млн проти $ 63 млн роком раніше. Всього ж за весь минулий рік Мексика експортувала меду на суму $ 105 млн – це майже 51 тис тонн солодкого продукту.

Основними ринками збуту для мексиканського меду є США, ЄС, Саудівська Аравія і Японія. Мексиканський мед вважається одним з кращих в світі і комерціалізований в Європі протягом майже п”яти десятиліть, особливо в Німеччині. З іншого боку, Японія є найбільш швидкозростаючим ринком збуту для меду з Мексики.

Мексика намагається ретельно дотримуватися стандартів, встановлених Codex Alimentarius і Євросоюзом, особливо в частині наявності в меді залишків хімічних речовин, що застосовуються в сільському господарстві. Національна служба охорони здоров”я, безпеки та якості харчових продуктів (Senasica) проводить постійний моніторинг, щоб упевнитися, що бджолиний мед не містить фізичних, хімічних або мікробіологічних забруднювачів, які можуть впливати на здоров”я споживачів і якість продукту. Зразки випадковим чином відбирають як у органічних, так і звичайних виробників меду країни і направляють в Національний центр моніторингу здоров”я тварин (Cenapa) для аналізу.

Мексика входить в десятку провідних світових виробників меду. Останні 15 років в країні виробляється в середньому 55 тис. тонн меду на рік. З 40 тис бджолярів 35 тис – це дрібні виробники, а 4-5 тис – комерційні або професійні підприємства.

Більше 60% меду та інших продуктів бджільництва виробляється в п”яти південних штатах, проте центром мексиканського бджільництва, в тому числі органічного і мелліпонокультури (розведення безжальних бджіл Apidae melliponae), залишається півострів Юкатан. Комерційне бджільництво зосереджено в північних штатах, де переважає помірний клімат. Свій мед комерційні бджолярі збувають безпосередньо компаніям-фасувальникам і експортерам.

Півстоліття тому Мексика була головним світовим експортером меду, проте пізніше поступилася лідерством Китаю та Аргентині. Зараз її частка в світовому експорті меду становить близько 6-7%. За кордон відправляється десь 50% виробленого меду. Мексика також є одним з провідних виробників і експортерів органічного меду.

Перегляди: 0