Головна Новини Світові ринки Зростання курсу долара в Ірані призвело до незаконного експорту пшениці

Зростання курсу долара в Ірані призвело до незаконного експорту пшениці

Алі Ханмохаммади, керуючий директор Національної асамблеї аграрних експертів Ірану заявив, що уряд має потребу в розумному встановленні курсу закупки пшениці, щоб не спричинити ситуацію дефіциту пшениці в країні, через бажання фермерів експортувати її за більш вигідними цінами, навіть незважаючи на урядову заборону.

Як передає ПроАгро з посиланням на іранську міжнародну агенцію agna.ir пропонований курс закупки Міністерства сільського господарства Ірану в цьому році складає 1587 туман за кілограм (1587 туман = 0.10$), у той час, коли приватний сектор запропонував 1800 туман (1800 туман = 0,12$), що стає вирішальним для майбутнього врожаю.

Алі Ханмохаммади додав, що, незважаючи на оголошення одного з делегатів цієї норми, Економічна рада офіційно не оголосила цю ставку. “Якщо рівень закупівлі зерна на основі підвищення виробничих витрат та інфляції в країні не буде визначено, то існує ймовірність спровокувати дефіцит пшениці в країні. Цього року з країни на разі вже виведено 6 тис. тонн пшениці через збільшення обмінного курсу та економічної ефективності експорту” – повідомив він.

Варто зазначити, що гарантована купівельна ціна пшениці в поточному році складає 1300 туман (1300 туман = 0.09$), що на 2% вище, ніж у попередньому році. У вересні фермери країни звернулися до уряду з проханням збільшити ціну закупки пшениці не менше як 1587 туман (1587= 0.10$) за кг пшениці.

Перегляди: 0