Головна Новини Світові ринки Африканські інновації: перша в світі цегла з людської сечі, наступний крок –...

Африканські інновації: перша в світі цегла з людської сечі, наступний крок – мінеральні добрива

Перша у світі біо-цегла з сечі людини нещодавно була представлена в Університеті Кейптауна, в Південній Африці. Дослідники університету перебувають на передовій інновацій у різних сферах, включаючи профілактику малярії, ВІЛ/ СНІД, кардіологію та утилізацію відходів. Наступний крок – створення мінеральних добрив, як побічного продукту при виробництві цегли.

Університет Кейптауна (UCT) в Південній Африці, який належить до числа кращих у світі, лідирує в інноваціях у відновленні відходів. Університет закріпив своє місце в якості провідного навчального та науково-дослідницького інституту, який нещодавно відзначив значне зростання категорії досліджень в останніх результатах рейтингів вищої освіти світу (2019 р.).

Як передає ПроАгро, посилаючись на thisisafrica.me, дослідники з університету брали участь у дослідженнях, спрямованих на перші кроки в різних сферах, включаючи профілактику та лікування малярії , ВІЛ / СНІД, кардіологію та утилізацію відходів. На початку цього року випускник цивільної інженерії Тінеше Чіпако отримав нагороду за його проект з утилізації сечі, який може допомагати зберегти багато води. Проект досліджував можливість здійснення безводних пісуарів, які збирають сечу у верхньому кампусі університету, для виготовлення тонни мінеральних добрив.

Слідкуючи за дослідженнями Чіпако, Сьюзен Ламберт, студентка магістратури з цивільного будівництва при університеті, створила першу у світі біо-цеглу, зроблену з сечі людини. Це вагомий крок у шляху до переробки відходів. “Біо-цегла створюються через природний процес, що називається мікробними карбонатними осадженнями. Це схоже на те, як утворюються морські черепашки”, – сказав керівник Ламберти д-р Дейллон Рендалл, старший викладач кафедри якості інженерної системи.

Пухкий пісок колонізується бактеріями, що утворюють уреазу. Фермент, уреаза, розщеплює сечовину в сечі при виробництві карбонату кальцію через складну хімічну реакцію. Це закріплює пісок у будь-якій формі.

Міцність біо-цегли можна буде формувати від потреб замовників. “Якщо б клієнт хотів, щоб цегла перевищувала 40% вапняку, можна дозволити бактеріям зміцнювати тверду речовину, витримуючи її довше”, – сказав Рендалл.

Добрива як побічні продукти
Крім того, біо-цегельний процес виробляє як побічні продукти азот і калій, які є важливими компонентами комерційних добрив. З хімічної точки зору, сеча є рідким золотом. Вона становить менше 1% побутових стічних вод (за об”ємом), але містить 80% азоту, 56% фосфору та 63% калію цих стічних вод. Близько 97% фосфору, присутніх у сечі, може бути перетворено в фосфат кальцію, головного інгредієнта в добривах, що є основою комерційного сільського господарства у всьому світі. Це важливо, тому що запаси природного фосфату у світі висихають.

Нульові відходи
Добрива виробляються як частина поетапного процесу, що використовується для виробництва біо-цегли. По-перше, сеча збирається в нові порошкові пісуари та застосовується для одержання твердих добрив. Залишок рідини потім використовується в біологічному процесі для вирощування біо-цегли.

Перегляди: 0