Головна Новини Світові ринки Конкурентні ціни соняшникової олії в поточному сезоні сприятимуть активізації її світового споживання

Конкурентні ціни соняшникової олії в поточному сезоні сприятимуть активізації її світового споживання

Нарощення темпів світової переробки соняшника призводить до перегляду попередніх прогнозів виробництва соняшникової олії. У своїй останній оцінці експерти Oilworld переглянули свої очікування, збільшивши оцінку глобального виробництва соняшникової олії в 2018/19 МР на 0,2 млн. т до 19,8 млн. т. Приріст показника у порівнянні з результатом 2017/18 МР в такому випадку складе 0,9 млн. т, з якого 0,8 млн. т буде забезпечене активізацією випуску в Україні. Додатково, зростання виробництва очікується в Росії (+0,2 млн. т) та Аргентині (+0,1 млн. т). Водночас, ЄС в поточному сезоні скоротить випуск на 0,2 млн. т. Прогнозується, що світове виробництво соняшникової олії в жовтні-грудні 2018 року складе рекордні 5,6 млн. т, що відповідатиме 28% загального показника для поточного сезону.

Активізація виробництва знаходить відображення, зокрема, у зниженні цін соняшникової олії у портах Чорного моря, де така продукція торгується на рівні багаторічного мінімуму – 640 $/т, що практично відповідає цінам на соєву олію аргентинського походження. З високою ймовірністю, ціни соняшникової олії продовжать залишатися на такому, достатньо конкурентному рівні і в наступні місяці, враховуючи необхідність знайти достатні обсяги попиту з огляду на рекордні темпи виробництва. Додатково зазначаємо, що в поточному сезоні зростання пропозиції на глобальному ринку соняшникової олії буде відбуватися на тлі подальшого підсилення конкуренції між Україною і Росією в цьому сегменті.

Високі обсяги пропозиції та конкурентні ціни, як очікується, підвищать світове споживання такої продукції на 0,5 млн. т до 19,6 млн. т за підсумком 2018/19 МР. В європейському регіоні, ймовірно, споживання соняшникової олії зростатиме на тлі скорочення використання олії ріпаку. Безперечним світовим лідером з імпорту соняшникової олії ж залишатиметься Індія, обсяг закупівель з боку якої в поточному сезоні може досягти нового історичного максимуму на рівні 2,65 млн. т. Активніше в цьому маркетинговому році імпортуватимуть соняшникову олію Єгипет, Китай та Іран.

Світовий експорт соняшникової олії в 2018/19 МР наразі очікується на рівні рекордних 10,8 млн. т, проти 10,0 млн. т у попередньому сезоні.

Україна: показники виробництва соняшникової олії, тис. тонн

жовтень

вересень-жовтень

2018

2017

2018

2017

2016

Обсяг виробництва

533

509

955

854

915

Перегляди: 0