Головна Новини Світові ринки Міжнародні ціни на продовольчі товари майже не змінилися у грудні

Міжнародні ціни на продовольчі товари майже не змінилися у грудні

Cвітові ціни на продовольство загалом залишалися стабільними у грудні, а зростання цін на зернові культури нівелювало зниження цін на цукор і молочні продукти.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на повідомлення ФАО, Індекс продовольчих цін у грудні в середньому становив 161,7 пункт, порівняно з переглянутим рівнем 161,6 пункт в попередньому місяці.

У середньому за 2018 рік індекс становив 168,4 пунктів, що на 3,5%нижче, ніж у 2017 році, і майже на 27% нижче максимального рівня у 2011 році. У той час як за останній рік світові ціни на всі основні види зернових культур зросли, знизилися показники інших відстежуваних товарів, найбільше – на цукор.

Індекс цін на зернові ФАО збільшився на 1,8% у грудні, порівняно з показником у листопаді, та на 9,6% – з груднем 2017 року. Через несприятливі погодні умови в південній півкулі, протягом місяця зросли ціни на пшеницю та кукурудзу, в той час як ціни на рис знижуються вже шостий місяць поспіль. Згідно з останніми оцінками ФАО, глобальний обсяг виробництва пшениці та кукурудзи зменшився у 2018 році, тоді як виробництво рису досягло нового рекорду.

Глобальні пропозиції всіх основних зернових культур набагато перевищують попит, а запаси все ще є достатніми.

Індекс цін на рослинні олії ФАО зріс на 0,4%у грудні, припинивши зниження протягом останніх десяти місяців, що було спричинене падінням цін на пальмову олію. Світові ціни на соєву олію продовжували знижуватися, що було зумовлено рясними пропозиціями у США та слабким попитом у Європейському Союзі. Суб-індекс у 2018 році в середньому знизився на 15% порівняно з 2017 роком причому найбільше знизилися ціни на пальмову олію.

Індекс цін на м’ясо ФАО за місяць збільшився на 0,8% через ріст цін на свинину, чому посприяв великий світовий попит на імпорт, особливо з Бразилії. Загалом минулого року індекс знизився на 2,2%.

Індекс цін на молочні продукти ФАО знизився на 3,3% порівняно з показником у листопаді, продовжуючи тенденцію до зниження протягом останніх семи місяців, що було зумовлено зниженням цін на масло, сири та сухе незбиране молоко. Здебільшого внаслідок зниження цін на всі молочні продукти у другій половині року, індекс знизився на 4,6 відсотка, порівняно з 2017 роком.

Індекс цін на цукор ФАО за місяць знизився на 1,9%, частково внаслідок більш швидкого, ніж очікувалося, збільшення виробництва цукру в Індії, а також падіння світових цін на сиру нафту, що одночасно знизило попит на цукрову тростину для виробництва етанолу та збільшило постачання для виробництва цукру. Загалом за 2018 рік індекс знизився майже на 22% порівняно з 2017 роком.

Перегляди: 0