Головна Новини Світові ринки Україну витісняють зі світового ринку меду

Україну витісняють зі світового ринку меду

Україна втрачає свої позиції на піку зростання світового ринку меду.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agro-business, Україну витісняють старі та нові гравці ринку.

Наразі новими учасниками ринку є Чилі та Ефіопія. Таким чином, через два-чотири роки шанс України займати гідне місце на світовому ринку буде втрачено взагалі. З такою інертністю виробників максимум на що можна розраховувати – це 10-15 тис. тонн на світовому ринку. Україна повинна заявити про себе та вийти на світовий ринок широким фронтом, як це роблять в інших країнах в якості окремих компаній.

Український мед користується попитом, але порівняно з готовою продукцією, мед, як сировина, приносить малі прибутки. В більшості випадків – це соняшниковий мед, що закуповують для подальшої переробки. Без готової продукції з доданою вартістю немає прямого взаємозв’язку з покупцем.

Виходячи з досвіду світових корпорацій, якщо країна хоче стати повноцінним учасником ринку, треба бути всередині ринку. Україна зараз, на жаль, бажає продавати мед з власної території, а потрібно продавати продукцію на території покупця.

За дев’ять місяців поточного року Україна експортувала 39,7 тис. тонн натурального меду на суму $72,5 млн. Імпортовано цієї продукції всього 21 тонну на суму $53 тис.

Перегляди: 0