Головна Новини Світові ринки Експортувати українську курятину до Європи понад квоти невигідно

Експортувати українську курятину до Європи понад квоти невигідно

Співзасновник агропромгрупи “Пан Курчак” Сергій Горлач переконаний, що найперспективніші ринки для експорту української курятини – Європа й Азія, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.

“Європа – це дуже цікавий і маржинальний напрямок реалізації, – зазначив він. – В Європі великий попит на куряче філе. А в нас воно відносно дешеве – виробляємо його з гарною собівартістю і можемо експортувати за дуже привабливою ціною”.

Проблемою, за словами Сергія Горлача, поки що є тільки загороджувальні мита понад квоти, які обмежують обсяги поставок м’яса курки до Європи. Сьогодні експортувати туди більше, ніж дозволяють квоти, невигідно, є сенс – тільки в межах мит.

“Тому я сподіваюся, що наш уряд опікуватиметься цим питанням і що квоти на поставку курятини для нашої країни з боку ЄС будуть переглянуті, – сказав він. – Тим більше, що в розвинених країнах сьогодні обсяги виробництва м’яса птиці суттєво не ростуть, бо в них є обмеження за місцем розташування виробничих об’єктів, використанням землі, вартістю робочої сили тощо. Тож із року в рік ми спостерігаємо тенденцію переміщення виробництва м’яса птиці із заходу на схід”.

Китай – дуже привабливий і маржинальний ринок, підкреслив Сергій Горлач. Туди можна експортувати багато нішевих продуктів, які в нашій країні не мають попиту. Наприклад, фаланги пальців курки, лапи.

Україна вже багато років веде перемовини з Китаєм щодо налагодження експорту птахівничої продукції, та досі немає позитивного рішення.

“Виходити на азійські ринки дуже складно, бо ми не маємо з цими країнами нормальних комунікацій, є певні труднощі з менеджментом”, – зауважив Сергій Горлач.

За його словами, сьогодні простіше виходити на азійські ринки через європейські трейдерські компанії, які мають тривалий досвід експорту й роботи з азійськими компаніями. “Через них ми можемо виходити на азійські ринки, там себе вже зарекомендувати й виходити на прямі контракти з Кореєю, Гонконгом тощо”, – резюмував Сергій Горлач.

Перегляди: 0