Головна Рослинництво Зернові Китай і Туреччина закупили великі партії української кукурудзи

Китай і Туреччина закупили великі партії української кукурудзи

кукуруза кукуруза кукуруза кукурузаку куруза

Наприкінці минулого тижня китайські імпортери зробили значні закупівлі – від 300 до 700 тис. тонн – фуражної кукурудзи українського походження. А в понеділок на міжнародному тендері турецька державна рада по зерну TMO закупила близько 325 тис. тонн фуражної кукурудзи, яка, за  свідченням трейдерів, також здебільшого українського походження.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Reuters.

Відвантаження зернової до Китаю відбудуться у січні-березні 2022 року, ціни закупівлі становили 330-345 $/тонна на базисі C&F (з поставкою в порт покупця). Аналітики та трейдери зазначають, що ціни на кукурудзу в країні досягли багатомісячних максимумів попри власний гарний врожай. Однак, як і в Україні, дощова погода призвела до надмірного вмісту вологи в зерні, а рекордні ціни на енергоносії призвели до збільшення витрат на його сушіння і внутрішню логістику.

Разом з тим, спостерігачів дещо дивує, що Китай закупив кукурудзу саме в Україні, а не в США, де ціни на неї на умовах поставки в порти Піднебесної наразі нижчі. Втім, ходять чутки, що китайцям дедалі більше не подобається американська система інформування про експортні продажі, за якої збільшення контрактації миттєво призводить до зростання цін пропозиції.

Щодо Туреччини, то вона закупила кукурудзу дешевше – від 312,2 до 317,9 $/тонна з поставкою в порти, що пояснюється коротшим транспортним плечем, а отже і меншими витратами на доставку, а також більш ранніми термінами відвантаження зерна – з 20 грудня 2021 року до 20 січня 2022 року.

Зазначимо, що Китай традиційно є великим імпортером української кукурудзи та ячменю. Туреччина також поточного сезону активно імпортує ці культури з України.

Перегляди: 1