Головна Новини Світові ринки Мільярди людей у світі не мають коштів на здорове харчування

Мільярди людей у світі не мають коштів на здорове харчування

Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО) опублікувала показники здорового харчування по країнах, включаючи його вартість, та кількість людей, які не мають коштів на його придбання.

Як передає «ПроАгро Груп», до цього ФАО провела великий аналіз , що включає розрахунок фактичної кількості людей, які можуть дозволити собі здоровий раціон, що складається з різноманітних продуктів, багатих на поживні речовини, відповідно до рекомендацій щодо правильного харчування.

«Результати викликають тривогу: мільярди людей не мають коштів на здорове харчування», – зазначили в організації.

Наприклад, згідно з показниками, розрахованими ФАО, найдорожче здорове харчування у 2020 році обходилося жителям Латинської Америки та Карибського басейну – 3,89 дол. США на людину на день; в Азії цей показник становив 3,72 дол. США, в Африці – 3,46 дол. США, у Північній Америці та Європі – 3,19 дол. США, а в Океанії – 3,07 дол. США.

У період з 2019 по 2020 рік найбільше зростання вартості здорового раціону було зареєстровано в Азії (4%); за нею слідували Океанія (3,6%), Латинська Америка та Карибський басейн (3,4%), Північна Америка та Європа (3,2%) та Африка (2,5%).

У 2020 році кількість людей, які не мали економічної можливості купувати здорову їжу, зросла на 112 млн. порівняно з 2019 роком і досягла майже 3,1 млрд. осіб, що пов’язано з підвищенням вартості здорового раціону в 2020 році. Така динаміка була переважно зумовлена ​​становищем в Азії, де кількість тих, для кого такий раціон економічно недоступний, зросла на 78 млн. осіб; на наступних місцях за цим показником знаходилися Африка (25 млн. осіб), Латинська Америка та Карибський басейн (8 млн. осіб) та Північна Америка та Європа (1 млн. осіб).

У 12 країнах, всі з яких розташовані в Африці, економічні можливості регулярно купувати здорову їжу не мають понад 90% населення. У тому ж становищі перебуває понад половина жителів 53 країн, за якими є дані. У 26 країнах ця цифра не перевищує одного відсотка.

Перегляди: 2