Головна Економіка і аграрна політика ООН готова піддатися шантажу рф задля продовження «зернової угоди»

ООН готова піддатися шантажу рф задля продовження «зернової угоди»

Генсек ООН Антоніу Гутерріш 28 серпня направив до російського міністра закордонних справ листа з пропозиціями щодо відновлення поставок  українського зерна морським шляхом, у якому пропонуються «чотири конкретні наріжні камені угоди між Секретаріатом ООН і рф», яка має «призвести до відновлення Чорноморської ініціативи».

Як передає «ПроАгро Груп», про це повідомила німецька BILD.

«Усі чотири пункти важливі, оскільки їх реалізація виконала б усі вимоги терористичного режиму володимира путіна та винагородила його бомбові атаки на українські цивільні цілі», – пише видання.

Першим пунктом пропонується скасувати фінансові санкції, запроваджені ЄС проти російського сільгоспбанку у червні 2022 року. Тоді ця фінансова установа, як і багато інших російських державних банків, були виключені з системи фінансових операцій SWIFT. Для обходу санкцій генсек ООН пропонує використовувати спеціально засновану дочірню компанію підсанкційного російського банку під назвою «RSHB Capital SA», – зазначає видання.

Другим пунктом серйозно пропонується застрахувати російські кораблі від українських атак в Азовському та Чорному морях. «Організація Об’єднаних Націй підтримуватиме страхування, щоб підкреслити важливість російського експорту для глобальної продовольчої безпеки та збільшити кількість учасників ринку з кінцевою метою зниження витрат на страхування для зменшення російських експортерів», – йдеться у листі.

Третім пунктом Гутерріш пропонує допомогти режиму путіна повернути активи в ЄС, які були заморожені санкціями. Він пише: «Організація Об’єднаних Націй може продовжувати допомагати розморожувати заморожені активи російських компаній з виробництва добрив у Європейському Союзі».

Нарешті, четвертим пунктом Гутерріш пропонує «забезпечити ефективний доступ російських суден, які перевозять продукти харчування та добрива, до портів ЄС через швидкі портові дозволи».

За інформацією BILD, керівництво росії зараз уважно вивчає пропозиції ООН і поки не погодилося на них, оскільки в кремлі їх вважають «занадто гарними, щоб бути правдою» і сумніваються в «технічній здійсненності» оголошених послаблень.

В українських урядових колах кажуть, що пропозиції Гутерріша є «неймовірною образою» та «нагородою за агресивну поведінку росії» з боку ООН.

Перегляди: 8