Головна Економіка і аграрна політика Польські фермери влаштували у Варшаві велику акцію протесту

Польські фермери влаштували у Варшаві велику акцію протесту

У польській столиці Варшаві у середу, 6 березня, розпочалася масштабна акція протесту фермерів.

Об 11:00 фермери розпочали акцію перед офісом прем’єр-міністра, що спричинило ускладнення руху транспорту по всьому місту. Під’їзні шляхи до столиці також заблоковані, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Європейську правду».

Ще до початку страйку з’явилась інформація про перші інциденти, пов’язані з масовою присутністю фермерів у столиці. Серед іншого, перед будівлею канцелярії прем’єр-міністра були підпалені шини, а також труна, яка символізувала польське сільське господарство.

За повідомленнями журналістів Polsat News, фермери несуть антиукраїнські плакати.

«Ми тут, щоб розповісти прем’єр-міністру про те, що нам болить, про що він повинен знати. Зелений курс, все, що з ним пов’язано, і захист польських кордонів від напливу неконтрольованих продуктів з України, Росії та Білорусі. Це те, що нам болить…Цей Зелений курс – це кінець для нас усіх. Якщо уряд не захистить нас, ми пропадемо. Польща зникне. Ми всі об’єднані разом. В єдності – сила, ми не дозволимо розділити фермерів», – сказав один з лідерів протесту під час свого виступу.

За даними ЗМІ, фермерам не дозволили в’їхати до Варшави з тракторами – були встановлені загородження і шипи, щоб перешкодити фермерам в’їхати в столицю.

Після виступів демонстранти попрямували до будівлі Сейму – фермери вимагатимуть, щоб до них вийшов спікер Шимон Головня.

Напередодні прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск запропонував фермерам, які останні кілька місяців влаштовують масові протести в країні, зустрітись цієї суботи, 9 березня, для вирішення суперечливих питань. Також польський прем’єр анонсував внесення до Сейму проєкту резолюції, яка закликає Єврокомісію запровадити санкції на імпорт продуктів харчування та сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі.

Як повідомлялося, напередодні польські фермери офіційно оголосили про продовження своїх протестів та блокади кордону. Стало відомо, що мітинги триватимуть до 30 квітня 2024 року.

Перегляди: 20