Головна Садівництво Польські садівники занепокоєні через конфлікт на кордоні з Білоруссю

Польські садівники занепокоєні через конфлікт на кордоні з Білоруссю

Після втрати російського ринку Білорусь стала важливим покупцем польських яблук. Нинішня ситуація на кордоні з цією країною викликає занепокоєння місцевих садівників щодо експорту своєї продукції.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Sadyogrody.pl.

Західний напрямок є домінуючим в польському експорті, а Білорусь разом є Єгиптом є найбільшими імортерами польських фруктів. Тому прикордонна криза не лише матиме негативний вплив, а може й повністю перекрити постачання з Польщі до Білорусі, вважає президент Польської асоціації плодівників Мирослав Малішевський.

«Ми ще раз поплатимося за помилки нашої влади. Як країна ми сперечаємося не тільки з усіма сусідами, але, що найгірше, з найбільшими одержувачами нашої сільськогосподарської продукції. Особливо яблука. Ціна, яку платять польські садівники, величезна», – підкреслив він.

Більшість вирощуваних у Польщі сортів яблук затребувані, окрім вітчизняного ринку, лише у Східній та Південній Європі.  Німці, араби, індійці віддають перевагу іншим сортам, тому ще кілька років до переорієнтації польських садів східний напрямок експорту буде для місцевих виробників визначальним. І вони поза усе не хочуть його втратити.

Перегляди: 2