Головна Рослинництво Зернові Українське зерно заповнює лише 10% потужностей польських портів

Українське зерно заповнює лише 10% потужностей польських портів

Загальна частка українського зерна в польських портах сягає 10%, тоді як їхнє завантаження становить 60% від усіх потужностей. 

Про це розповів аналітик сільськогосподарських ринків Мирослав Марчиняк, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Економічну правду».

У польських медіа обговорюється питання надлишку зерна на внутрішньому ринку, яке потрібно експортувати. Ідеться про 4-5 млн тонн. Але Марчиняк наголосив, що більша частка припадає саме на обсяги польського зерна. 

Згідно з інформацією від українських держслужбовців, на яку посилається Марчиняк, в період із січня по лютий 2024 року через польські прикордонні переходи пройшло 515 тис. тонн зернових і олійних культур, й з цієї кількості лише 24,3 тис. тонни адресовано польським одержувачам. А найбільшими отримувачами української агропродукції стали Німеччина (195,4 тис. тонн), Нідерланди (58,3 тис. тонн) та Литва й Латвія (по 21,8 тис. тонн).

Марчиняк навів дані, відповідно до яких з липня по грудень 2023 року, а також з січня по лютий 2024 року спостерігався спад перевалки зерна в портах Польщі. Припускається, що спад пов’язаний із значним перевантаженням в першій половині сезону — це викликано успішною реалізацією раніше укладених контрактів за більш вигідними цінами.

Аналітик сільськогосподарських ринків додав, що останнім часом польське зерно справді стало неконкурентноспроможним на світових ринках, і обмежена пропозиція з боку фермерів не стимулює експортерів шукати ринки збуту. Через це і спадає швидкість перевалки транзитного зерна. 

«Транзит українського зерна через Польщу в наступні місяці суттєво втрачає свою привабливість», — підсумував Марчиняк.

Перегляди: 12