Головна Економіка і аграрна політика Український експорт суттєво не впливає на ціни на зерно у Польщі

Український експорт суттєво не впливає на ціни на зерно у Польщі

Твердження про те, що імпорт української агропродукції до Польщі є вирішальним фактором, який впливає на становище польських фермерів, не відповідає дійсності.

Про це йдеться в аналітичному дослідженні «Зерно незгоди: Аналіз аграрних протестів» проведеному експертами незалежного Інституту публічних фінансів (IPF) у Польщі, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

Експерти проаналізували правдивість тверджень, що найчастіше озвучуються під час «зернової кризи» і протестів у Польщі. Отримані ними дані засвідчують, що ввезення зернових з України суттєво не впливає на зменшення цін на зерно у Польщі і тим більше – на ситуацію з цінами в ЄС. Хибним також є твердження, що частина зерна імпортується з України у Польщу через інші країни, зокрема Литву.

Аналітики спростували й поширену у Польщі думку, що ембарго на імпорт з України може суттєво вплинути на стабільність цін на сільськогосподарському ринку. Експерти IPF наголошують, що ембарго не має значного впливу на ціни у масштабі країни, особливо в умовах єдиного аграрного ринку ЄС, оскільки ціни залежать від багатьох факторів, у тому числі від ситуації у світі.

В IPF наголошують, що імпорт з України не є основною причиною економічних труднощів польських аграріїв. Як підкреслюється, торговельний баланс з Україною щодо сільськогосподарських продуктів є від’ємним, але це не стосується всіх продуктів. Зокрема, є сектори, де Польща має позитивне торговельне сальдо з Україною, наприклад м’ясо-молочна промисловість.

З іншого боку, повне ембарго на продукти з України не змінить внутрішньої ситуації на ринку, оскільки домінуючу роль відіграють ціни на світових ринках.

Експерти IPF наголошують, що у польських протестувальників найпопулярнішими були дві тези: заборонити імпорт агропродукції з України і відмовитися від європейського зеленого курсу. Водночас мало хто озвучував тезу про низьку прибутковість вирощування агрокультур.

Перегляди: 19